Dodik u Rusiju, Rusi u Sarajevo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravio je porteklih dana u zvaničnoj posjeti Rusiji. Dodik kaže da je tokom dvodnevne posjete Moskvi na svim mjestima nailazio na prijateljski prijem, gdje je isticano da Rusija ima stabilnog partnera u RS.

Koliko je partnestvo stabilno Dodik se ima priliku uvjeriti po samom dolasku u Banja Luku koju napušta  kompletna uprava i menadžment većinski ruske firme „NIS Petrol“ i u ponedjeljak, 11. novembra, prelazi da radi  u Sarajevu.

-Kompletna uprava, oko 15 zaposlenih, u ponedjeljak napušta „NIS Petrol“ i prelazi raditi u sarajevskoj firmi „G-Petrol“, kćerki  firmi „NIS Petrola“. Zaposleni u „NIS Petrolu“ će potpisati sporazumni raskid radnog odnosa i potpisati novi sa „G-Petrolom“ – potvrđeno je za banjalučki poslovnom portal “Capital” u vrhu „NIS Petrola“.

Rusi u suštini gase glavnu firmu u Republici Srpskoj, a jačaju kćerku firmu u Federaciji BiH koja gazduje svim OMV pumpama koje su kupili.

Ruska firma „Gazprom“ je preko „NIS Petrola“ Banja Luka kupila „G-Petrol“ Sarajevo koji upravlja sa 28 pumpi preuzetih od OMV-a.

„NIS Petrol“ Banja Luka će biti ugašen. Trenutno u njemu  ostaje da radi pet do šest  zaposlenih dok se ne okončaju formalnosti oko prestanka rada.

Direktor „G-Petrola“ Sarajevo i „NIS Petrola“ Banja Luka je Branko Radujko.

„Gazprom“ odlazi gdje su bolji uslovi za poslovanje i to nema nikakve veze sa politikom, tvrde za “Capital” u upravi ove firme. Kažu da je pored manjih poreskih dadžbina, tržište BiH lakše osvojiti iz Sarajeva.

Ruse u njihovoj odluci očigledno nije spriječilo ni što im je Republika Srpska, bez javnog međunarodnoj tendera, dala sva potencijalna nalazišta nafte i plina na svojoj teritoriji i to u narednih nekoliko decenija.

“NIS Petrol” Srbija je sa ruskom firmom „Zarubežnjeft“ osnovao preduzeće „Jadran-Naftagas“ kojem je Vlada Srpske 26. septembra 2011. godine dala ekskluzivnu koncesiju na 28 godina (tri godine za istraživanja i 25 godina za eksploatacije) na korištenje svih količina sirove nafte i gasa koje pronađu na teritoriji Republike Srpske.

Ovu odluku Vlade, iako se radio o ekspoataciji prirodnog bogatsva, nikada nije razmatrala niti odobrila Narodna skupština Republike Srpske.

Ovoj informaciji dodajmo i onu da je u RS otvoreno 134, a u FBiH 228 predstaništava firmi iz Srbije. Ekonomisti procjenjuju da i srbijanske firme biraju Federaciju zbog veličine tržišta i veče kupovne moći stanovništva.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close