Ekspert za međunarodno javno pravo i advokat dr. sc. iur. Suvad Konaković: ‘Slučaj Orić’ u funkciji destabiliziranja prilika u BiH

Ekspert za međunarodno javno pravo i advokat dr. sc. iur. Suvad Konaković ocijenio je danas u izjavi za Agenciju FENA da najnoviji potez vlasti  Republike Srbije u vezi s rapisivanjem međunarodne potjernice za ratnim komandantom iz Srebrenice Naserom Orićem i još četvoricom Bošnjaka predstavlja “klasičan upad u suverenitet Bosne i Hercegovine”.

– Na taj način R Srbija diskredituje Haški tribunal (ICTY) pred kojim je procesuiran “slučaj Naser Orić” i koji ga je pravosnažno oslobodio optužbi u punom kapacitetu – kazao je Konaković, navodeći da je postupak srbijanskih vlasti presedan u civiliziranom svijetu.

Dodao je da ovaj potez ponovno nameće pitanje – zašto Srbija, po ko zna koji put, progoni građane BiH.

Konaković smatra da se u konkretnom slučaju radi o pokušaju destabiliziranja prilika u Bosni i Hercegovini i narušavanju dobrosusjedskih odnosa dviju zemalja.

– Smatram da je njihovo Ministarstvo pravde instrumentalizirano i ispolitizirano, a njihov “trabant” RS realizator tih ideja – kategoričan je Konaković, podsjećajući na prijetnje čelnika tog bh. entiteta da neće sudjelovati u radu institucija BiH.

Po njegovim riječima, zvaničnici RS-a zaboravljaju da su donedavno “pili kafu i vodali pravosnažno osuđene ratne zločince po BiH, a, istovremeno, kritikuju sastanak Nasera Orića s bošnjačkim političarima”.

– Srbija se, nažalost, pridržava principa pasivnog personaliteta i grubo krši paket evropskog i međunarodnog karaktera iz krivičnopravne oblasti – pojašnjava Konaković, navodeći da je Srbija u više navrata mijenjala zakon o saradnji s ICTY-om, te da ta zemlja pokušava preuzeti ulogu tog suda u regionu Balkana.

Precizira, nadalje, da Srbija grubo zanemaruje univerzalni princip krivičnog gonjenja, a, prije svega činjenicu postojanja Haškog tribunala.

U pogledu mogućeg raspleta novonastale situacije, Konaković potcrtava da ministar pravde BiH mora urgentno reagirati i tražiti pojašnjenje od Ministarstva pravde R Srbije, te podsjeća na veliki broj osoba, osumnjičenih za ratne zločine koje se nalaze u toj zemlji, a da im srbijanske vlasti ne žele suditi, niti ih izručiti Bosni i Hercegovini, ili Haškom tribunalu.

(Fena/av)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close