-TopSLIDEBiHPolitika

Ekskluzivno: Sporazum iz 2004. – Tihić je Sporazumom sa HDZ-om predao Mostar Hrvatima

TV1 eksluzivno je objavila sporazum SDA i HDZ BiH iz 2004. godine koji je Bošnjacima, vrijeme je pokazalo, samo na papiru garantovao jednakost u Mostaru. Novi prijedlog SDA o uređenju Mostara očigledno predstavlja kontinutet katastrofalno politke koja bi u konačnici mogla dovesti do getoizacije Mostara, a slijedom toga i podjele cijele zemlje.

Prije 12 godina čelnici SDA i HDZ, Sulejman Tihić i Bariša Čolak, potpisali su Sporazum prema kojem je objema strankama zagarantovan jednak broj pozicija u vlasti. Dogovor dvije stranke bio je da dignu ruke za izbor Ljube Bešlića, na poziciju gradonačelnika Mostara. Zauzvrat, HDZ je obećao da će na narednim izborima 2008. godine podržati kandidata iz SDA.

“Raspodjela ključnih pozicija u predstavničkoj i izvršnoj vlasti gradske administracije, javnih ustanova i javnih preduzeća temelji se na rezultatima posljednjeg popisa stanovništva  u skladu sa zakonom”, navodi se u Sporazumu iz 2004. godine.

No, 12 godine poslije, Ljubo Bešlić i dalje je gradonačelnik.

A da bi osigurali izbor Bešlića, prema arhivskim tekstovima Dnevnog avaza, delegat SDA u Gradskom vijeću Mostara fizički je prijetio stranačkim kolegama inistirajući da glasaju za HDZ-ovog kandidata zanemarujući interes Bošnjaka u ovom gradu.

Tada okarakterisani kao neposlušni gradski vijećnici iz reda SDA ubrzo su konsolidovali redove, nakon što je bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun tražio od Sulejmana Tihića da provede istragu o događajima u Mostaru, pisao je Avaz. Iz ove stranke cijeli su događaj okarakterisali kao pokušaj razdora unutar SDA.

“Kulturni objekti i obilježja konstitutivnih naroda, crkava i vjerskih zajednica bit će tretirani na ravnopravan način, posebno u prostornim, urbanističkim planovima Grada. Nazivi ulica, trgova, mostova i drugih javnih sadržaja zasnivaju se na istim principima”, navodi se u Sporazumu SDA i HDZ.
ugovor-1-cms

Sporazum SDA i HDZ-a iz 2004. godine

Brojni su protesti građana održani kako bi se izmijenili nazivi ulica. Zahtijevali su promjenu imena ulica Mile Budaka, Jure Francetića, te ulice kardinala Alojzija Stepinca. Ne žele da ulice njihovog grada nose nazive istaknutih ustaških i fašističkih pojedinaca, poručivali su građani. Opet, bez efekta.

Trebalo je biti riješeno pitanje zajedničkog korištenja sportskih objekata poput stadiona Pod Bijelim brijegom, te pitanje lokalne televizije. Do ovih promjena ni do danas nije došlo. Najviše zbog onih koji su ih predstavljali, Bošnjaci u Mostaru nisu dobili ni sve pozicije definirane Sporazumom, a kamoli ravnopravnu poziciju u gradu, navodi se u Avazu.

“Tako je za razne unosne poslove i diplomatske sinekure olako prodat interes cijelog naroda. Dok su “bošnjački lideri” radili za svoj džep, hrvatska politika radila je na realizaciji ratnih ciljeva”, pisao je Avaz.

Vijećnici dvije stranke, prema Sporazumu, na prvoj su radnoj sjednici trebali podržati odluku o spajanju dvojnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Grad.

Raspodjela pozicija u tim ustanovama i preduzećima trebala se vršiti na način da jednak broj rukovodećih pozicija pripada Bošnjacima i Hrvatima, a odgovarajući broj srpskom narodu.

“Da je realiziran, Sporazum bi bio put uspostave stvarne ravnopravnosti Bošnjaka i Hrvata u gradu na Neretvi. No, pretvorio se u potpuni fijasko bošnjačke politike, čije su posljedice danas tako očigledne”, naveo je Avaz u svojoj analizi.

tekst-avaz-cms

Analiza “Dnevnog avaza”

Pet godina nakon potpisivanja Sporazuma, Tihić izjavljuje kako Dragan Čović nije ispoštovao sporazum. Anketirani građani Mostara, tada, bili su vidno razočarani.

“Mostarski Bošnjaci lako rješavaju tu dilemu. Među njima prevladava mišljenje da se radilo o klasičnoj prodaji. Vrijeme je pokazalo da je vrhu SDA, s Tihićem na čelu, odgovaralo ovo stanje. I ovo govori o bošnjačkoj politici, koja je, kao i mnogo puta ranije, opet rado trgovala Hercegovinom”, pisao je Avaz.
Sadašnje uređenje grada pokazatelj je da su Hrvati iskoristili sve tačke sporazuma.

A slabljenje Bošnjaka u Hercegovini, direktna je posljedica dugogodišnje loše politike SDA prema gradu na Neretvi, još tada su upozoravali istaknuti Bošnjaci.

Činjenica je da je SDA godinama imala dovoljan broj ruku u Gradskom vijeću, ali da, uprkos tome, nije insistirano na potpunom provođenju Sporazuma.

Svih ovih godina iz SDA se čuju poruke o navodnoj ugroženosti Bošnjaka a istovremeno prešućuju da su sami odgovorni za to.

(Vijesti.ba / TV1)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close