Ekonomska kretanja: Raste proizvodnja, ali i nezaposlenost

Ekonomska kretanja u BiH u prva dva mjeseca 2013. znatno su pozitivnija u odnosu na prošlu godinu, prije svega zbog snažnog rasta spoljne trgovine i industrijske proizvodnje, praćenih povećanjem građevinskih radova, ističe se u novoj informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH.

(Autor: Predrag Klincov – Nezavisne novine)

Kako ukazuju, proizvodnja električne energije se u 2013. normalizuje uz godišnji rast od 7,6 odsto, što je predstavljalo važan faktor ukupnog povećanja industrijske proizvodnje od 6,3 odsto u prva dva mjeseca.

Rast proizvodnje struje, kako navode, ujedno je i učetvorostručio vrijednosti izvoza u odnosu na prethodnu godinu, što je podstaklo ukupno dvomjesečno povećanja vrijednosti izvoza robe od 15,7 odsto.

“Sa druge strane, rast vrijednosti uvoza robe od 10,8 odsto bi, takođe, mogao biti pozitivan pomak s obzirom na to da najvjerovatnije odražava rast domaće tražnje. Konačno, građevinski radovi u prva dva mjeseca bilježe rast usljed naglog skoka u FBiH od 29 odsto, prije svega u domenu niskogradnje, uz istovremeni pad radova u RS od 6,4 odsto”, navodi se u informaciji.

Ekonomski analitičari kažu da navedeni pokazatelji sa početka godine ohrabruju, ali da je o stabilnom ekonomskom rastu teško govoriti dok se ne promijeni situacija na tržištu rada.

Prema zvaničnim podacima, u BiH je na kraju februara bilo 554.605 nezaposlenih osoba, što je za oko 4.000 više u odnosu na kraj prethodne godine. Pozitivno je, pak, što je u februaru broj nezaposlenih u odnosu na januar praktično stagnirao, tačnije smanjio se za svega 35 osoba ili 0,01 odsto.

Stopa registrovane nezaposlenosti za januar 2013. iznosila je 46 odsto i veća je za 0,1 odsto u odnosu na decembar minule godine.

Što se tiče zaposlenosti, u januaru je broj radnika u BiH iznosio 651.342, što je povećanje za 0,3 odsto u poređenju sa krajem 2012. godine.

“Rast ukupnog broja zaposlenih je sporiji zbog nastavka smanjenja broja zaposlenih u oblasti građevinarstva, trgovine na veliko i malo, prerađivačke industrije, rudarstva, poljoprivrede, lova i ribolova te snabdijevanja vodom i djelatnosti sanacije okoline”, navode u DEP-u.

Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, kaže da su navedeni podaci u skladu s predviđanjima Centralne banke BiH i Svjetske banke, koje u 2013. očekuju blagi rast bruto domaćeg proizvoda do jedan odsto.

“Primjetna je korelacija kretanja bh. privrede sa situacijom u Evropskoj uniji. Sada naprosto postoji povećana potražnja za proizvodima u Njemačkoj i Austriji, našim značajnim trgovinskim partnerima, koji se odražavaju na povećanje proizvodnje i izvoza bh. privrede”, kazao je Čičić.

Zvanične statističke podatke sa domaćeg tržišta rada Čičić uzima sa velikom dozom rezerve, navodeći da je gotovo nemoguće procijeniti stvarnu stopu nezaposlenosti, pogotovo zbog rasprostranjene neformalne zone privređivanja, odnosno rada na crno.

“Za mene je nemoguće da stopa nezaposlenosti iznosi 46 odsto, a da se stalno povećava broj automobila na ulicama i da nemamo masovne redove ispred javnih kuhinja i jednu opštu bijedu. Zbog toga sam uvjeren da je stopa stvarne nezaposlenosti značajno niža”, ocjenjuje Čičić.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close