Ekonomija Balkana: Malo nade i u 2013.

U povodu nastupajuće 2013. godine novinari agencije Anadolije (AA) istraživali su kakvo ekonomsko stanje očekuje građane zemalja Zapadnog Balkana tijekom ove godine.

Analitičar Sektora za makroekonomski sustav Vanjskotrgovinske komore (VTK) Bosne i Hercegovine (BiH) Duljko Hasić izjavio je za AA da bi bilo naivno očekivati da 2013. ekonomski bude bolja od 2012. godine ako se imaju u vidu trenutne prilike.

“Tijekom 2012. godine doživjeli smo enormni rast nezaposlenih tako da danas BiH ima oko 550 000 nezaposlenih. Samo tijekom 2012. godine bez posla je ostalo oko 58 000 ljudi”, kazao je Hasić za AA.

Istaknuo je kako je konstantno zaduživanje zemlje veliki problem. To, smatra on, predstavlja ozbiljno preopterećenje za domaću ekonomiju.

“Velika zaduženja će ostaviti svoje posljedice i u 2013. godini. Već smo se zadužili oko 800 milijuna maraka. Taj novac je potrošen u javnu potrošnju i to sad moramo vračati. Zaduživanje će se i dalje nastaviti sigurno”, smatra Hasić.

Napomenuo je da se može očekivati određeni ekonomski napredak samo ako se mnogo veća sredstva usmjere u gospodarstvo.

“U 2013. godini mnogo više sredstava mora ići u gospodarstvo i investicijske projekte umjesto u javnu potrošnju kao što je to bio slučaj do sada”, ističe ugledni bh. ekonomski analitičar.

Ocijenio je kako je potrebno pokrenuti projekte u kojima će biti angažirane domaće kompanije.

“Jedina nada da bi 2013. mogla nešto donijeti jesu ulaganja u razvoj infrastrukture, a posebno izgradnju cesta, gdje bi bili angažirani domaći kapaciteti. To bi mogao biti ključ napretka i ukupnog privrednog rasta”, izjavio je Hasić.

Također, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i stručnjak za financije Mirko Puljić za AA ističe da bi nastupajuća 2013. godina mogla biti pozitivna jedino uz povećane investicije.

“Stanje bi se moglo izmijeniti investiranjem u projekte sa sredstvima koja su nam na raspolaganju, odnosno oko 1,8 milijardi ugovorenih kredita koja se ne povlače za izgradnju cesta, željeznica…”, naglašava Puljić.

Napomenuo je da će se ekonomsko stanje u 2013. godini popraviti samo ako se krene u agresivno investiranje i angažiranje domaćih kompanija.

Ukoliko se krene u agresivno investiranje koje bi donijelo i veće zapošljavanje i angažiranje domaćih firmi, ekonomsko stanje bi se moglo popraviti”, ističe Puljić.

Međutim, upozorava da bi zaduživanje države moglo ugroziti ionako lošu makroekonomsku stabilnost u zemlji.

“Ponovo traže kredit od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), dok istovremeno očekuju i ekonomsku stabilnost. Ovako se samo još više zapetljavaju u situaciju iz koje teško mogu izaći”, tvrdi stručnjak za financije.

Prema analizi analitičke kuće The Economist Intelligence Unit (EIU), Hrvatska će još jednu godinu, petu zaradom, biti u recesije. Lagani oporavak može se očekivati nakon što počne oživljavanje svjetske ekonomije.

Hrvatska, prema procjeni ekonomista, može očekivati određeni ekonomski napredak 2013. godine tek zbog turističke sezone i zato što je na pragu pristupanja Europskoj uniji (EU).

Damir Novotni, analitičar iz Hrvatske ističe da se osjeća optimizam, da se svi nadaju novom poletu koji će ulazak u EU donijeti.

Radi se o vrlo ozbiljnom paketu financijske pomoći. Riječ je o tri milijarde eura”, izjavio je Novotni.

Također, Svjetska banka (WB) prognozira oporavak gospodarstva Srbije od dva posto, nakon isto tolikog pada tijekom 2012. godine.

Glavni ekonomista WB za Srbiju Lazar Šestović izjavio je da je, za razliku drugih zemalja u regiji, udio poljoprivrede u ekonomiji Srbije mnogo značajnije, što može ubrzati gospodarski rast.

Kada je ostatak svijeta u pitanju, prema istraživanju analitičke kuće EIU, za globalnu ekonomiju će početak 2013. godine biti težak, ali s odmakom godine bi moglo doći do ekonomskog poboljšanja.

Anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close