Ekipa UNA Bihać pobjednik 3. međunarodnog turnira za slijepe u govornom pikadu

U organizaciji Udruženja slijepih općine Visoko tokom vikenda u dvodnevnom terminu održan je 3. Međunarodni turnir za slijepe i slabovidne osobe u pikadu sa govornom jedinicom.

Učešće 9 ekipa od kojih tri dolaze iz susjednih zemalja, u vrlo dramatičnim susretima i strogu tišinu kako bi slijepe osobe mogle da čuju glas sa aparata koji ih navodi gdje i kako da gađaju, vrijeme za odigravanje turnira je vrlo brzo prolazilo.

Sa osvojenih 22 boda naj uspješnija ekipa bila je „Una Bihać“ iz Bihaća. Drugoplasirana ekipa Sportskog društva slijepih „Živinice“ osvojila je 18 bodova, dok je trečeplasiranoj ekipi ŠRUS-Slavonski Brod pripalo 15 bodova.

U pojedinačnoj konkurenciji u kategoriji A1 –slijepi, prvo mjesto pripada Jasminu Jašarević iz Živinica, drugi je Mato Bošnjak iz ekipe USOV Visoko te treći naj bolji bio je Nijaz Veladžić iz Bihaća.

Kategorija B1- slabovidni, zasluženo prvo mjesto zauzeo je Ahmo Delić iz Bihaća, drugo Franjo Matanović iz ekipe ŠRUS – S. Brod i treći je Ranko Kovačević iz Tuzle.

Naravno da pored takmičarskog dijela ovaj vid okupljanja ekipa i takmičara ima za cilj jačanje psiho-fizičkih sposobnosti i orijentacije u prostoru slijepih osoba, kao i doprinos njihovoj resocijalizaciji i uključivanju u društvene tokove.

Nakon prvog dana takmičenja upriličeno je druženje učesnika uz muziku i zabavu i bila je to prilika da se razmijene iskustva i prisjeti dogodovština iz proteklih susreta. Ekipe iz Beograda, Zagreba, Sl.

Broda, Živinica, Tuzle, Sarajeva, Bihaća, Cazina i Visokog su već dogovarali naredne susrete, ne samo u pikadu već i u mnogim drugim disciplinama koje upražnjavaju slijepe osobe.

www.magazinplus.eu – Senad Goralija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close