Kolumne

Ego prijeti da uništi bh. blok

Ideja istinski može biti ubijena, jer lideri Bloka nisu imali viziju – bilo im je važno da dobiju glasove, a tek onda su razmišljali šta će s povjerenjem koje su dobili.

Piše: Benjamin Butković

Bh. blok plaća cijenu neopreznih izjava u predizborno vrijeme. Populistički pristup za koji se računalo da donosi glasove vratio se kao obaveza i realno očekivanje članstva, simpatizera i birača. Često ponavljanje da poslije izbora neće u koaliciju sa nacionalnim strankama stvorilo je u dijelu naklonjene javnosti sliku odlučne grupe ljudi kojima nije stalo do puke vlasti, nego zaista žele promijeniti model vladanja u Bosni i Hercegovini. Jedan dio tih naklonjenih olovkom je iza biračkog paravana stavio pečat na to vjerovanje.

Priča se nakon izbora malo promijenila. HDZ BiH i SNSD su konstante i bez njih se ne može formirati vlast, pa smo s njima spremni razgovarati, izjavljuju iz ovih stranaka ljevice. Poseban su napor čelnici Bh. bloka uložili da ubijede svoje simpatizere da razgovarati ne znači i koalirati. Onda je SDA kao izborni pobjednik u većem dijelu Federacije BiH ponudio razgovore o ulasku u neku patriotsku koaliciju. Naša stranka rezolutna da neće u savez sa SDA, ali SDP BiH i Demokratska fronta bi razgovarale. I tu počinje dilema od koje je među članstvom ovih stranaka i dijelu javnosti koja ih simpatizira provrilo.

Nakon posljednjeg sastanka lidera Bh. bloka i jasnog stava da se sa SDA neće koalirati činilo se da su stvari jasnije. Ali, kako to kod nas inače biva, svi učesnici imaju svoju interpretaciju sastanka. Željko Komšić kaže da je stav DF-a ili smo u opoziciji ili u vlasti. Bh. blok uz neku od manjih stranaka mogao bi u savez na državnom nivou sa SNSD-om i HDZ-om. Bez SDA u tom procesu suočili bi se s aktivnom bošnjačkom legitimacijom. A to bi potvrdilo da su se na izborima borili isključivo za bošnjačke glasove. Ma kako to oni interpretirali ili koliko demantirali. Ulaskom u savez sa SDA izgubili bi vjerodostojnost, a lider SDP-a BiH Nermin Nikšić u intervjuu za državnu televiziju poslije izbora rekao je da svi oni koji su „ulazili u zagrljaj sa SDA ostajali su donji“.

Otpor iz Tuzle

SDP BiH ima dodatni problem zbog statusa kantonalnog odbora u Tuzli, jer su u Tuzlanskom kantonu izborni pobjednici i s pravom očekuju podršku centrale da krenu u formiranje vlasti. Zanimljiv je argument koji je nakon sastanka Bh. bloka u svom neslaganju sa donesenim stavovima izrazio predsjednik kantonalnog odbora u Tuzli Enver Bijedić. Tvrdi da, ako Bh. blok ne uđe u vlast, onda državu predaje Beogradu i Zagrebu. Iz opozicionih klupa se ne mogu činiti promjene, a ako uđemo u vlasti, aktivno učestvujemo u promjenama, tvrdi Bijedić. I ako analiziramo ovaj stav hladne glave, u pravu je. Stranke izlaze na izbore da bi se borile za vlast, a ne da budu opozicija. Olimpijski moto – važno je učestvovati – ovdje važi samo za male novoformirane stranke koje od izbora žele kratkoročnu finansijsku dobit.

Dio SDP-ovih kadrova kao razlog za koaliciju sa SDA navodi da su se srpske stranke okupile oko SNSD-a, hrvatske oko HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS). I onda bi po logici treći blok trebao biti okupljen oko SDA. To bi ubilo opoziciju na duži rok, a bh. političku mapu podijelilo po etničkom principu. A onda bi se sve premijestilo i na geografski teren. Ulazak u partnerstvo sa SDA bio bi u suprotnosti sa najavom promjene političke paradigme. Borbom za pojedinačna prava do prava kolektiviteta, a ne obrnuto. Borbom protiv korupcije i organiziranog kriminala za vlast koja je servis građana, a ne obrnuto.

Na Nikšića se sručio teret odgovornosti za donošenje odluka i u SDP-u, a kolege su mu dodale i teret konačnog stava o sudbini Bh. bloka. Potrebna je precizna politička vaga koja bi odmjerila eventualne koristi i štete. Kad odluka bude obznanjena konačno ćemo znati šta su bili prioriteti u procesu odlučivanja – volja birača, razlog zašto su birači glasali za SDP, interes države, interes SDP-a, neki Nikšićev interes ili možda nešto sasvim drugo.

Ko će preuzeti odgovornost?

Demokratska fronta se izbornim rezultatom svog predsjednika održala na političkoj sceni i vrlo rado bi učestvovala u vlasti. Istovremeno, ne želi preuzeti odgovornost za ubijanje ideje Bh. bloka, nego je prebacuje na SDP koji od članica Bloka ima najbolji izborni rezultat. Najmanje stranke u savezima prave najveću dramu, pa je tako i DF pred Bh. blok postavio uvjet – ili smo u vlasti ili smo u opoziciji. Kako je vlast u Kantonu Sarajevo već formirao Bh. blok uz neke manje stranke, to bi po Komšićevim kriterijima trebalo značiti da se sa SDA ulazi u vlast u entiteti i državi. Već sutradan nakon „povijesnog sastanka Bh. bloka“ veliko NE Komšić je relativizirao najavom da će i u Kantonu Sarajevo oni uskoro u opoziciju. Time je na svojevrsan način ucijenio partnere, što ostavlja razloga za sumnju da DF preferira ulazak u koaliciju sa SDA. Malo je vjerovatno da bi SDP i Naša stranka prihvatile da se odreknu tih pozicija. Komšić će odlukama koje će uslijediti potvrditi ove spekulacije ili ih demantirati.

Naša stranka se izgleda prepala odgovornosti koju bi morala preuzeti ulaskom u vlast i na ostalim nivoima. Tako se komentira njihov izričit stav da se sa SDA i drugim nacionalnim strankama ne ulazi u vlast. Kao da su procijenili da su njihovi kapaciteti ograničeni samo na upravljanje jednom milijardom kantonalnog budžeta u Sarajevu. Ako je tako, trebalo je onda liste kandidata predati samo za izbore u sarajevskom kantonu. I tu se gubi legitimitet kritike SDA zbog izjave da je sarajevska općina Centar vrijednija od deset drugih općina, jer je za njih Kanton Sarajevo onda važniji od ostalih devet.

HDZ i SNSD trljaju ruke

Ego je uništio pokušaj ujedinjenja ljevice prije izbora, ego prijeti i Bh. bloku. Ideja istinski može biti ubijena, jer lideri Bloka nisu imali viziju, bilo im je važno da dobiju glasove, a tek onda su razmišljali šta će s povjerenjem koje su dobili, neki od njih navikli su da izigraju obećanja, ali nisu uzeli u obzir promjenu političkih prilika u kojima će se pregovarati o formiranju vlasti.

Kakvu god odluku o potencijalnoj poziciji ili opoziciji donijeli u Bh. bloku, HDZ i SNSD će imati razloga za zadovoljstvo, posebno ojačavajući svoje partnerstvo.

Komšić vjeruje da je u slučaju ulaska njegove stranke i SDP-a bez Naše stranke otvoren put za ujedinjenje ljevice uz istovremeni ulazak u vlast u Federaciji BiH i institucijama BiH. To liči na davanje jagnjeta na čuvanje vuku.

Odluka nije historijska, ali je teško donijeti. Opcija je mnogo, a taktika „lezi i pravi se mrtav, proći će“ nije primjenjiva. Jer, čelnici Bh. bloka svjesni su da je većina glasova koje su dobili bila protiv nacionalnih stranaka, prije svih protiv SDA, a ne ZA njihove programe i platforme. Dijelom su za to sami krivi. Kod odlučivanja neće biti nevažno voditi računa i o jednoj narodnoj poslovici – s kim si, takav si. Pitaju se i šta je alternativa ako ne uđu u vlast? Preizborno vrijeme je prostor u kojem se prave kalkulacije, razmišlja o alternativama… Nijedan od navedenih argumenata nismo čuli u javnim istupima u septembru prošle godine uoči općih izbora. Nije valjda da su vjerovali u apsolutnu pobjedu?

Ako se, pak, odluče prekršiti svoja predizborna obećanja, zaboraviti koliko su žuči i jedi istresli na SDA, HDZ BiH i SNSD, bit će interesantno kako će, prvo sebi, a onda javnosti, objasniti kako su kriminalci i korupcionaši postali partneri, kako su izdajnici postali rodoljubi, kako su dezerteri i podrumaši postali prvoborci, kako su piljari i šibicari postali vizionari. Kako promijeniti paradigmu vlasti u BiH sa onima koji su postojeću ustanovili i odnjegovali? A najvažnije, dati odgovor na pitanje šta se u ovih tri mjeseca promijenilo pa su „njihova“ i „naša Bosna i Hercegovina“ postale iste?

Ako misle da nam ponude kao izgovor da se svašta priča u predizborno vrijeme, neka ovaj tekst pročitaju ispočetka.  

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close