Egipatska vojska traži prekid protesta, na ulicama dva miliona Mursijevih pristalica

Egipatska vojska bacanjem letaka iz helikoptera upozorila je pristalice svrgnutog predsjednika Muhammeda Mursija, koji se nalaze na trgovima Nahda i Rabiatul al-Adavijja u Kairu, da se raziđu.

U lecima je navedeno kako vojska ima puno razumijevanje za želje građana Egipta da se u zemlji uspostavi stabilnost.

“Oni koji odu kućama i napuste proteste na trgovima neće biti ispitivani, a oni koji nastave mirno protestovati bit će zaštićeni”, navodi se u letku.

Okupljeni demonstranti su upozoreni da ne ulaze u državne i vojne ustanove i pozvani su da održe mirne proteste.

Više od dva miliona pristalica egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija, koji je svrgnut vojnim udarom, okupilo se u Kairu tražeći povratak na predsjedničku funkciju, prvog demokratskim putem izabranog predsjednika te zemlje.

Protesti koji su započeli uspostavljanjem vojne vlasti u Egiptu, nastavljeni su i u petak navečer, kada su i ispunili svoj cilj i prema saopštenju organizatora, okupili dva miliona ljudi iz svih krajeva zemlje na ulicama Kaira.

Okupljanje pod nazivom “zajedništvo” dostiglo je vrhunac kada se na trgu Rabiatul Adevijje okupilo milion Mursijevih pristalica. Okupljeni građani zatvorili su puteve koji vode prema tom trgu.

Građani su zatvorili i trgove Ramzes i Nahda, kao i najvažniji gradski most “6. oktobar”, tražeći povratak na dužnost svrgnutog predsjednika Muhammeda Mursija.

Okupljeni građani protestovali su i protiv nasilja vojske nad demonstrantima, te sjedeći na ulicama blokirali saobraćaj u Kairu. Sinoćnje okupljanje drugo je po masovnosti nakon revolucije 25. decembra.

Pristalice Muhammeda Mursija nastavljaju sa protestima.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close