Edukacija 120 firmi iz BiH, cilj privlačenje turskih investitora

Kako bi se privukla pažnja turskih investitora na atraktivne poslovne prilike u Bosni i Hercegovini, uskoro počinje edukacija za pisanje projekata namjenjena isključivo malim i srednjim preduzećima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Centar za razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom BIGMEV, kao inicijator projekta, i Direkcija za tursku dijasporu YTB, kao pokrovitelj projekta, otpočinju edukaciju za 120 firmi iz osam bh. gradova na temu “Priprema i implementacija investicijskih projekata”.

Projekti koji budu pripremljeni po završetku edukacije će ići na evaluaciju od strane stručne komisije, a najbolji projekti će imati priliku da budu predstavljeni turskim investitorima.

U sklopu projekta koji je pokrenut s ciljem da ojača ekonomiju Bosne i Hercegovine kroz povećanje broja investicija iz Turske, 120 malih i srednjih preduzeća iz BiH će dobiti mogućnost da učestvuju na petodnevnoj edukaciji za pisanje projekata koju će voditi eksperti iz Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća Turske KOSGEB, a edukacija će se održati u Sarajevu, Mostaru, Goraždu, Doboju, Tuzli, Banjoj Luci, Brčkom i Bihaću.

Predsjednik BIGMEV-a Muzaffer Çilek ističe da je cilj projekta da se formira baza investicijskih i kvalifikovanih projekata koji nude poslovne prilike za turske investitore u BiH. Čilek je naglasio da, uprkos postojanju mnogih resursa i prirodnih resursa u BiH, nema dovoljno investicija iz Turske, ističući da je Turska tek na 9. mjestu po pitanju priliva stranih investicija u BiH, te da je jako bitno da se formira baza kvalifikovanih investicijskih projekata koji će za cilj imati povećanje direktnih investicija iz Turske.

“Vjerujemo da će priprema investicijskih projekata i njihova prezentacija turskim investitorima rezultirati uspješnim partnerstvima”, dodao je Čilek.

Ovaj projekat, pored BIGMEV-a i YTB-a su podržali i Agencija za promociju stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA), Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Unija komora i berzi Turske TOBB i turska Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća KOSGEB.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close