EBRD: Obrazovanje u srednjim školama u BiH lošije nego u Srbiji i Hrvatskoj

Prema rezultatima posljednjeg izvještaja Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pod naslovom “Izvještaj o tranziciji za 2013.”, najbolje obrazovanje u srednjoškolskim institucijama u zemljama regije je u Srbiji i Hrvatskoj, a najlošije u Albaniji, javlja Anadolija.

U izvještaju su navedeni podaci o kvalitetu obrazovanja u srednjoškolskim institucijama u 29 zemalja svijeta.

Kvalitet obrazovanja u srednjim školama u Srbiji najbolji je u regionu, nakon koje slijedi Hrvatska pa onda Bosna i Hercegovina koja je na skali od maksimalnih 700 osvojila oko 500 poena.

Bosna i Hercegovina ipak ne zadovoljava prosjek zemalja u tranziciji,  a jedina zemlja koja je iznad tranzicijskog prosjeka, a nije članica Evropske unije (EU) je Srbija.

Nakon zemalja slijede Makedonija, Crna Gora i Albanija u kojima je zabilježeno dosta nekvalitetnije obrazovanje u srednjim školama.

Rezultati pomenute studije pokazuju da su tranzicijske zemlje u malom zaostatku u odnosu na razvijenije države u oblasti srednjoškolskog obrazovanja.

Vodeća zemlja prema kvaltietu obrazovanja je Estonija, koja se nalazi iznad prosjeka EU-a, nakon koje slijede Mađarska, Poljska, Rusija, Slovačka, Latvija i Slovenija.

S druge strane, od zemalja u tranziciji najlošije obrazovanje u srednjim školama imaju Albanija, Gruzija, Moldavija i Crna Gora.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close