Džindić pobjegao iz “Pretisa”, Vujanović radio u humanitarnim organizacijama, Drljača policajac

Vlada Federacije BiH dobila je nova četiri ministra. Tako je Edita Đapo imenovana ministricom turizma i okoliša, Vesko Drljača ministrom socijalne politike, Zlatko Vujanović ministrom trgovine a Nermin Džindić ministrom energetike i rudarstva. Prvi pogled na njihove biografije sasvim jasno govori da imenovani ministri prvenstveno nemaju nikakvo iskustvo za mjesta na koja su imenovani, i na kojima bi trebalo brzo reagovati s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi Federacija BiH.

Autor: R.K./BNN.BA 
Izvor: BNN.BA

 

Novi ministar trgovine Zlatan Vujanović nema baš nikakve veze sa trgovinom. Nikada se nije našao u ovom vrstu posla te je zaista neizvjesno kako će se snaći i koliko će mu za to trebati vremena. Vujanović će sigurno imati vremena za snalaženje ali Federacije BiH vjerovatno i neće. Inače Vujanović je završio Vojnotehnički fakultet a gotovo čitav svoj radni vijek proveo je u humanitarnim organizacijama i nevladinom sektoru. Na tim poslovima se nalazio od 1999. – 2005. te nije navedeno u biografiji čime se bavio od 2005. – 2012. Tek stoji da je 2013. postao konsultant u nevladinom sektoru. Vujanović je na posljednjim opštim izborima u BiH, održanim 2014.godine, bio kandidat SBB-a na Skupštinu SBK.

Kada je u pitanju jučer imenovani ministar socijalne politike Vesko Drljača, u njegovoj biografiji stoji da je većinu svog radnog vijeka proveo u policiji i sigurnosnim institucijama. Od 2006. godine godine zaposlen je u Agenciji za unaprijeđenje stranih investicija u BiH a na to mjesto došao je ravno iz Ministarstva sigurnosti BiH!? Drljača, također, nikada nije imao dodir sa socijalnom politikom ali je, od 2006. radio u Agenciji za strane investicije u BiH pa je bilo logično da možda upravo on bude ministar trgovine Vlade Federacije BiH. Drljača nije bio kandidat SBB-a na posljednjim izborima, radi se očito o ličnoj vezi Fahrudina Radončića, jer je bio i državni službenik pa otud zbunjuje njegova fotografija ispred SBB-ovog logo panela.

Stalni Radončićev izbor za funkcije koje dobije SBB, Edita Đapo docent je na Međunarodnom univerzitetu u Sarajevu. Posjeduje reference, doktor je nauka, ali ni u ministarstvu finansija BiH nije ostavila gotovo nikakav trag gdje je bila imenovana za vrijeme koalicije SDP-a i SBB-a. Njen “skok” sa finansija u turizam baš i nije logičan ali je svakako previše toga nelogičnog u novim imenovanjima koja su, očito je, plod ličnih Radončićevih odluka ali i SDA-ovih želja koje su Radončiću postale zapovjest. Đapo je, inače, kadar SBB-a za razliku od Drljače i narednog novoimenovanog ministra u Vladi Federacije BiH.

Novi ministar energetike i rudarstva Vlade Federacije BiH, Nermin Džindić, nije član SBB-a. Zapravo radi se o čistom SDA-ovom kadru koji je uvezan u poslove namjenske industrije te je zbog toga, i zbog poslova na koje Radončić cilja da ih obavi sa osumnjičenim teroristom Bakirom Alispahićem i  aktuelnim premijerom Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem, postavljen na ovu funkciju kao rješenje koje će slušati i SDA ali neće opstruirati Radončićeve poslove sa Alispahićem. Inače Džindić je prethodno bio postavljen u preduzeće “Pretis” koje se bavi poslovima namjenske industrije. Odatle je pod pritiskom posla i radnika podnio ostavku nemogavši se izboriti sa radnicima ovog preduzeća te ostaje nejasno kako se, onda, misli izboriti sa cijelom namjenom i rudarskom industrijom Federacije BiH.

Autor: R.K./BNN.BA

Izvor:
BNN.BA
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close