Džemil Ugarak, ministar privrede u Vladi ZDK

Džemil Ugarak, rođen 02.04.1957. opština Kupres. Oženjen je otac troje djece. Gimnaziju završio 1976.god. u Visokom a diplomirao 1984 godine na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Od 1978 godine zaposlen u Službi društvenog knjigovodstva (SDK-a) Visoko do 1989. godine kada
napušta istu i formira preduzeće UGARAK DOO, preduzeće radi do izbijanja ratnih sukoba.

Pripadnik armije R BiH od samog početka pa do završetka rata, 1995 godine.

1996.g. sa braćom osniva preduzeće „UGARAK-PRODUKT“, gdje je i sada zaposlen na mjestu direktora, preduzeće je startalo sa 34 uposlena, a danas isto broji 81 radnika. Firma UGARAK PRODUKT ima sve Europske certifikate i 30% proizvoda izvozi u Europu. 1996 godine je bio  proglašen za menađera godine u BiH.

Angažovan je u sportu prije svega TAE KWON DO i nogometu. U TAE KWON DO-u kao Direktor reprezentacije i glavni sponzor osvaja mnoštvo medalja širom europe i svijeta. Reprezentacija je osvojila treće mjesto na Europskom prvenstvu, peto mjesto na Svjetskom prvenstvu i prvo odnosno zlatnu medalju na prvenstvu Balkana. U nogometu sa NK Bosna Visoko, kao podpredsjednik osvaja Kup BiH i prvo mjesto lige BiH.

Trenutno obavljam funkciju predsjednika Medžlisa Islamske Zajednice Visoko, rezultati su brojni za 2.5 godina mandata.

Sa grupom prijatelja započinje gradnju samoodržive džaije i centra (obdanište, 7 poslovnih objekata,  gasulhana, prostor za omladinu, učionica itd).  Učesnik je mnogih humanitarnih akcija po raznim osnovama.

Član je rukovodstva Saveza za bolju budućnost BiH-Fahrudin Radončić.

12. juna 2012. godine, na 24. sjednici Skupštine ZDK imenovan je za Ministra privrede u Vladi ZDK.

Moto gosp.Dzemila Ugarka je ”Pokrenimo ekonomiju u BiH jer je to izvor svih problema u državi. To mogu samo sposobni, hrabri, nekorumpirani i obrazovani ljudi. Zaposlimo našu omladinu, to je ključ uspjeha”.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close