Džemat Čaršija Kakanj gradi dva vakufska objekta

Malo je ljudi u Bosni i Hercegovini i šire koji nisu pritekli upomoć stradalima u majskim poplavama i klizištima. Mnogi od stradalih još uvijek se nalaze u kojekakvim kolektivnim smještajima ili kod rodbine kao podstanari ili se snalaze na druge načine.

Džemat Čaršija Kakanj je na razne načine iskazao spremnost da pomogne onima kojima je pomoć potrebna i to će činiti i ubuduće.

Međutim, malo je poznato ili je zaboravljeno da je prije trinaest godina i jedno selo u općini Kakanj zadesilo klizište zbog kojeg se cjelokupno selo od šezdesetak kuća moralo iseliti.

Oni sa boljim pamćenjem će se sjetiti sela Zlokuće kod Kaknja koje je te 2001. godine zadesilo stradanje kakvom smo svjedočili ove godine širom naše BiH.

Tada su općinske vlasti na čelu sa načelnikom Ševalom Bašićem uz pomoć kantonalnih vlasti uspješno riješile problem Zlokućana tako što su im dodijelili zemljište za izgradnju kuća i pomogli u izgradnji istih u mjestu Bare. Zlokuće postaju Novo naselje Bare koje teritorijalno pripada džematu Čaršija tako da su Zlokućani listom postali članovi džemata Čaršijske džamije u Kaknju.

Zabavljeni svojim egzistencijalnim problemima mještani Novog naselja Bare nisu imali dovoljno snage da isposluju izgradnju mesdžida kojeg su imali u Zlokućama a koji je doživio istu sudbinu kao i njihove kuće, tako da sve svoje vjerske obrede obavljaju u sklopu džemata u koji su došli.

Tako je bilo svih ovih trinaest godina, ali u ovoj godini Zlokućani ili stanovnici Novog naselja Bare, odlučili su da pokrenu stvari sa mrtve tačke i obezbijede objekat u svom naselju za aktivniji vjerski život; mekteb za tridesetak djece kojima je džamija u čaršiji udaljena 3-4 kilometra, za teravih-namaz kojeg do sada nisu obavljali u ovom naselju, za gasulhanu, za predavanja, mevlude, tevhide… Uzvišeni Allah je dao da se pokrivanje ovog mesdžida poklopi sa nastupanjem Nove hidžretske godine što simbolizira jedan novi početak, novu eru u životima ovih čestitih ljudi. Onako kako su prvi muslimani doživljavali džamiju koju je Poslanik, s.a.v.s., izgradio došavši u Medinu, kao duhovni orijentir i centar okupljanja muslimana iz kojeg su pokretane sve pozitivne akcije, tako i Zlokućani vide svoju „džamiju“ u čijoj izgradnji učestvuju sve generacije sa istim entuzijazmom.

Poseban doprinos ovoj hairli akciji dali su dvojica vrijednih insana: hadži Enver Škulj koji živi u Belgiji, a porijeklom je iz Zlokuća, koji svojim donacijama ali i moralnom podrškom drži ove ljude na okupu i bodri ih da nastave i svakako predsjednik građevinskog odbora Vahidin Helja koji je alfa i omega svih poslova oko novog mesdžida.

Do sada su ovi vrijedni i složni ljudi, svojim sredstvima, uspjeli da isposluju lokaciju, i sagrade prelijep mesdžid koji je ovih dana pokriven a uskoro se očekuje i kompletna stolarija nakon čega slijedi opremanje. Cilj je da sljedeća teravija bude klanjana u novom mesdžidu što se svakako nadamo uz Allahovu pomoć i učešće dobrih ljudi.

U isto vrijeme treba kazati da je džemat Čaršija gradski džemat koji još nema svoje mektebske prostorije nego je upravo u toku izgradnja istih dok oko četiri stotine polaznika mekteba, za sada nastavu pohađa u prostorijama džamije. Uz mekteb se grade i prostorije za edukaciju omladine, žena, biblioteka te administrativni centar Medžlisa IZ-e Kakanj.

Na osnovu rečenog možemo ustvrditi da je džemat Čaršija Kakanj, pored odličnih rezultata na edukativnom planu koji ga prate već godinama, i jedno veliko gradilište koje će u narednoj godini Islamskoj zajednici u BiH i svim muslimanima podariti dva predivna vakufska objekta koji će koristiti generacijama koje dolaze.

Elvedin ef. Ibrahimspahić, imam džemata Čaršija – Kakanj

rijaset.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close