Džakula: Skoro smo iscrpili kapacitet indirektnih poreza u BiH!

Bosna i Hercegovina se bliži svom maksimumu u prikupljanju indirektnih poreza, upozorio je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

To govori da BiH više neće imati prostora za bilo kakvo povećanje prihoda, a izlaz iz ekonomskih problema morat će potražiti ili u mjerama štednje ili investicijama. Poreznim obveznicima se više neće imati šta izvući iz džepa, javlja NAP.

Prema Džakulinim riječima, procjene za prvi kvartal ove godine, kada je riječ o prihodima, govore kako će oni biti ili viši ili u okviru planiranih, ali da to nije ključni pokazatelj ekonomske i fiskalne situacije u BiH.

Džakula ističe za NAP kako rast od 67 miliona maraka u prva dva mjeseca u odnosu na ista dva mjeseca prošle godine, nije rezultat rasta krajnje potrošnje, odnosno veće ekonomske aktivnosti. Naprotiv.

– Taj rast je u najvećem dijelu rezultat aktivnosti Uprave za indirektno oporezivanje u borbi protiv sive ekonomije. Prihodi od direktnih poreza su 86 posto ukupnih prihoda u BiH što nije prirodna situacija. Mi konstantno imamo rast, što se ne može reći za direktne poreze koji su u nadležnosti entiteta – kaže Džakula.

Kako ističe, nije u njegovoj nadležnosti da govori o potrošnji sredstava koja se prikupe, ali navodi da UIO postiže odlične rezultate i kada se poredi sa zemljama u okruženju. Prema njegovim riječima, država mora zakonom precizirati i uvesti akcize na rezani duhan.

– To je tržište prezahtjevno i država mora odgovoriti svojim instrumentima i uvođenjem trošarina – kaže Džakula.

www.magazinplus.eu – Novinska agencija Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close