-TopSLIDEBiHPolitika

Džaferović: UN je priznao greške u BiH i preuzeo odgovornost

HISTORIJSKI TRENUTAK

Džaferović je podsjetio i da zbog pasivnosti i nefunkcionalnosti UN, te nametnutog embarga nismo mogli da ostvarimo propisano pravo na samoodbranu

Šefik Džaferović, predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine, podsjetio je na to da je Bosna i Hercegovina prije 30 godina postala punopravna članica Ujedinjenih nacija.

Džaferović je istakao kako podizanje zastave sa ljiljanima ispred zgrade UN-a predstavlja veliki trenutak u historiji naše države.

– Činjenica da smo tada kao država ušli u sistem međunarodnog prava, kao ravnopravna članica Ujedinjenih nacija, predstavljala je veliku nadu, ali u godinama koje su uslijedile uslijedila su i velika razočarenja – poručio je Džaferović.

Predsjedavajući Džaferović je podsjetio i da zbog pasivnosti i nefunkcionalnosti UN, te nametnutog embarga nismo mogli da ostvarimo propisano pravo na samoodbranu.

– Istovremeno, međunarodne vojne snage u vidu UNPROFOR-a su, uslijed odsustva izvršnog mandata, bile pasivan posmatrač brojnih zločina, a na koncu i genocida u Srebrenici. To su činjenice koje je priznao i sam UN, preuzimajući odgovornost za vlastite greške, a naše pravo i naša obaveza jeste da zauvijek opominjemo i upozoravamo – podsjetio je Džaferović.

Podsjetio je da i pored gorkog okusa kojeg ostavlja pomen UN-a, članstvo u ovoj organizaciji predstavlja veliko i značajno naslijeđe.

– Nakon zaključenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Bosna i Hercegovina je ostala u svojim granicama, koje su međunarodno priznate po trenutku ulaska u UN. Također, samim Dejtonom jasno je naznačeno da Bosna i Hercegovina zadržava članstvo u UN-u, te ga ne mora obnavljati, što je krunski argument protiv svih onih koji pokušavaju dati primat entitetima – podcrtao je Džaferović.

Džaferović je podsjetio na naslijeđe UN-a, kroz rad Haškog tribunala, podršku provedbi Dejtonskog sporazuma, rada OHR-a i drugih reformi. Također, podsjetio je i na to da je Bosna i Hercegovina bila članica Vijeća sigurnosti u 2010. i 2011. godini.

Na kraju je naglasio da se država mora nastaviti graditi, te postati funkcionalna i moderna država, članica Evropske unije i NATO-a.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close