-TopSLIDEBiHPolitikaSvijet

Džaferović otkrio: Chollet predao Predsjedništvu BiH pismo državnog sekretara SAD

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH obratio se javnosti nakon sastanka sa Derekom Cholletom, višim političkim savjetnikom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony), a sastanku su prisustvovali i Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan, kao i američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric).

Džaferović je nakon sastanka poručio da SAD podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

– Ono što je vrlo bitno i važno je da nije moguće unilateralno povlačenje iz institucija. Ne smije se nastaviti blokada institucija, institucije moraju da funkcioniraju. U okviru Predsjedništva, Vijeća ministara i Paralemtarne skupštine.

Danas smo dobili i pismo američkog državnog sekretara i bit ćete obaviješteni o tom pismu – naveo je.

Džaferović je dodao je uvjeren da će institucije biti deblokirane te da će BiH nastaviti putem reformi, ispunjavanja 14 prioriteta.

– Jednostavno drugog puta nema. Čitav svijet to vidi. To je u interesu svih nas koji živimo u ovoj zemlji. Treba da unapređujemo okvir u kojem funkcionirano. Nadam se da ćemo sa našim prijateljima iz SAD, EU i drugim prijateljima razriješiti ovu situaciju – istakao je.

Na pitanje da li je bilo riječi o sankcijama, naveo je da će mediji biti obaviješteni u pismu koje će dobiti.

– Mi trpimo ogromne štete. Budžet nije usvojen. Vidjeli ste ljetos, mi ne možemo uz pomoć Oružanih snaga pomoći stanovništvu. Nema odluke, nema ugovora – dodao je Džaferović.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close