BiHPolitika

Dvostruki aršini Ustavnog suda: Za ZKP ponuđeno rješenje, a Izborni zakon stavljen van snage

Ustavni sud BiH jučer je konstatovao da Parlamentarna skupština BiH nije izvršila odluke ovog suda o ocjenama ustavnosti odredbi Zakona o krivičnom postupku BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH te odredio daljnji način njihovog izvršenja.

“Ustavni sud je odredio daljnji način izvršenja svoje odluke tako što će se osporene odredbe primjenjivati u skladu sa standardima sadržanim u ranije donesenim odlukama ocjene ustavnosti te u skladu s općim standardima ljudskih prava i sloboda iz Ustava BiH i Evropske konvencije i praksom Ustavnog suda i Evropskog suda u oblastima na koje se te osporene odrebe odnose”, pojašnjeno je iz Ustavnog suda BiH.

Ovim povodom razgovarali smo s ekspertom za ustavno pravo Vehidom Šehićem koji nam je rekao da BiH, nažalost, pored toga što je prepoznata kao zemlja korupcije, kriminala, političke neodgovornosti i nepotizma, važi i za zemlji u kojoj ne postoji vladavina prava.

“Odluku Ustavnog suda BiH kojom nisu stavljene van snage određene odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH i Zakona o OSA-i potrebno je komentarisati na drugačiji način. Naime, Ustavni sud BiH nema instrumente da sprovede svoje odluke i svjedoci smo da se od 2002. godine ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH jer nema političke odgovornosti. Da bi se spriječile određene blokade, možda je ovdje napravljen presedan, jer bi stavljanje spornih odredbi van snage izazvalo nesagledive posljedice u krivičnim postupcima”, rekao je Šehić.

On dodaje da je ovo dokaz kako i Ustavni sud BiH može predložiti određena rješenja kako se ne bi dovodio u situaciju da odredbe određenih zakona stavlja van snage, a drugih pak ne.

“Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće. Znam da bi stavljanje neustavnih odredbi ta dva zakona izazvalo poremećaje kod predmeta koji se vode. Jedan od evropskih standarda, a na koji se pozivaju naši političari, je baš poštivanje ustava i zakona te odluka ustavnih sudova”, kazao je Šehić.

Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Holandije, Španije, Turske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, Ured visokog predstavnika i OSCE nedavno su izrazili duboku zabrinutost zbog očigledne činjenice da u HDZ-u BiH i SNSD-u ne postoji istinski interes za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku BiH.

Međunarodna zajednica je jasno poručila kako će HDZ i SNSD biti direktno odgovorni za moguće širenje kriminala u BiH. Šehić ističe kako strane ambasade već mjesecima domaćim političarima šalju poruke.

“OHR-ova nametnuta rješenja bila su odraz nerada naših političara. Što se tiče Izbornog zakona BiH, međunarodna zajednica je jasno pokazala kako neće poduzimati korake koje treba da imaju naše zakonodavne vlasti. U konačnici, zbog čega bi oni radili naš posao”, kazao je Šehić.

Zaključio je kako međunarodna zajednica definitivno treba mijenjati strategiju za BiH, jer nijedna od dosadašnjih strategija nije dala željene rezultate. Kako kaže, stranim ambasadama je izgleda više stalo do vladavine prava nego domaćim političarima.

“Zbog toga ukazuju na propuste i blokade koje sprovode političke stranke. Nijedna politička stranka koja je u vlasti ne može se amnestirati od odgovornosti. Međunarodna zajednica sigurno s razlogom usmjerava strelice prema SNSD-u i HDZ-u. Oni prate rad Parlamentarne skupštine BiH i imaju bolje podatke od građana o ponašanju političkih stranaka”, smatra Šehić.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close