Dug općina, kantona i javnih preduzeća u FBiH premašio 2 mlrd KM

Pomoćnik federalnog ministra finansija za dug i zaduživanje Samir Bakić kazao je da je na kraju 2010. ukupan vanjski i unutrašnji dug FBiH, koji uključuje dug kantona, općina, Vlade FBiH i javnih preduzeća, iznosio 4,6 milijardi KM, dok je na kraju 2013. godine bio 5,47 milijardi KM.
Po njegovim riječima, dug krajnjih korisnika, odnosno općina, kantona i javnih preduzeća, iznosio je na kraju 2010. godine 1,046 milijardi KM, dok je na kraju 2013. dostigao iznos od 2,018 milijardi KM.
– Međutim, taj dug odnosi se uglavnom na dug javnih preduzeća, Autoceste, Ceste, elektroprivrede i one koji realiziraju infrastrukturne projekte. Otplata tog duga ne tangira porezne prihode FBiH – istakao je Bakić.
Što se tiče duga Vlade FBiH, Bakić je pojasnio da on uključuje i dug naslijeđen od bivše Jugoslavije i na kraju 2010. iznosio je 1,2 milijarde KM, dok je na kraju prošle godine bio 989 miliona KM.
– Ukupan vanjski dug Vlade FBiH na kraju 2010. godine, uključujući i stari i novi dug, iznosio je 2,8 milijardi KM, a na kraju 2013. godine 2,6 milijardi KM, što znači da ima tendenciju pada – naglasio je Bakić i dodao da vanjski dug Federacije BiH i vanjski dug prenesen na krajnje korisnike imaju tendenciju rasta.
Unutrašnji dug na kraju prošle godine, dodao je Bakić, iznosio je 795 miliona KM.
– Unutrašnji dug također ima tendenciju pada, ali ne značajnu, tako da je prošle godine smanjen za oko 60 miliona KM, a ove godine se očekuje smanjenje od oko 60 miliona KM – kazao je Bakić, podsjetivši da se značajan dio tog duga odnosi na stari dug, a koji, između ostalog, obuhvata staru deviznu štednju i ratna potraživanja.
Zakonska obaveza, kako je naveo, jeste da se taj dug otplati 2016. godine i da je dosad godišnje otplaćivano oko 100 miliona KM, a u 2015. i 2016. godini taj iznos će biti značajno povećan, pa će se morati uplaćivati i više od 150 miliona KM.
Kompletna statistika o dugu uskoro će biti dostupna na web stranici Federalnog ministarstva finansija.

RTV Slon

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close