Državni službenici MOBiH učestvovali u švercu oružja

Tužilaštvo BiH privodi kraju istragu o prodaji viška naoružanja i vojne opreme na osnovu ugovora koje su entitetska ministarstva odbrane zaključila s hrvatskom kompanijom “Scout” iz Zagreba, saznaje “Dnevni avaz”. Radi se o ugovorima koji su potpisani 2003. i 2004. godine, a čija je ukupna vrijednost tada iznosila 5,7 miliona dolara.

Gdje su pare

Istraga, čiji je kompletan izvještaj Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prije nekoliko mjeseci proslijedila Tužilaštvu BiH, obuhvatila je mnoge visokopozicionirane osobe iz Ministarstva odbrane (MO) i Oružanih snaga (OS) BiH, koje se dovode u sumnju da su učestvovale u nezakonitim radnjama.

Iz izvora bliskih istrazi, ali i MOBiH, koje je SIPA-i proslijedilo svu potrebnu dokumentaciju, saznajemo da će konačno biti utvrđeno ko su osobe iz ove državne institucije koje su prodavale viškove oružje te kako je novac koji je trebao biti uplaćivan u trezor BiH išao entitetima, tačnije Direkciji Republike Srpske.

Među osobama koje su učestvovale u ovim radnjama nalaze se, kako nam je potvrđeno, mahom uposlenici u sektoru za logistiku i finansije MOBiH, koji su godinama znali za ove nepravilnosti. Oni su, navodno, mijenjali prvobitno zaključene ugovore, koji su omogućavali da oružje bude prodavano ne po osnovnom nego po raznim aneksima ugovora. To su radili tako što su povećavali količine i mijenjali tipove naoružanja.

Također, te osobe naknadnim su izmjenama pet ugovora sa “Scoutom” osiguravale zamjensko oružje pod izgovorom da Ministarstvo odbrane BiH više ne raspolaže oružjem koje je traženo u originalnim ugovorima sa “Scoutom”.

Produžavani rokovi

Pojedinci su čak išli toliko daleko da su falsificirali potpise na ugovorima, koji su, također, predmet istrage Tužilaštva BiH. Uz to, sporni su i rokovi za realizaciju ugovora, jer su nekoliko puta produžavani mimo svih procedura.

– Ovo će biti do sada najveća istraga, koja će razotkriti sve one koji su godinama učestvovali u švercu oružje. Bit će tu svega. Mnogo imena i mnogo poznatih rukovodilaca – kaže naš sagovornik iz MOBiH.

Mijenjali haubice za topove

Istraga će, saznajemo, pokazati kako su osobe iz MOBiH kroz razne anekse mijenjale ugovore i tako što su haubice mijenjale za topove.

Uz izgovor da u skladištima više nema haubica M-48, kao zamjena nuđen je top tip D30, koji je mnogo moderniji, ali i višestruko skuplji.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close