-TopSLIDEBiHPolitika

Država oštećena za 4 miliona dolara: Koji centri moći štite BH Gas!?

Upoznati Tužilaštvo i SIPA

Radnici Energoinvesta danas su dali punu podršku Upravi da odbrani status kompanije na koju su, kako ističu, ruke stavili stranački tajkuni i poslušnici.

Almir Salihović, predsjednik sindikata za N1 kaže da neće dozvoliti da se priča o BH-Gasu prelama preko radnika i preko 320 porodica čija je egzistencija dovedena u pitanje.

– Opšte poznata stvar je da je BH-Gas prekršio uredbe odnosno zaključke Vlade i samim tim doveo u tešku situaciju Energoinvest i njegove radnike, kao i građane Federacije BiH, samim tim i zbog cijene troška sredstava namijenjenih za gas gdje je monopolističkim nastupom doveo u takvu poziciju građane, kaže Salihović.

Danas su iz Sindikata Energoinvesta poslali saopštenje u kojem navode da “radnici Energoinvesta razumiju grčevitu i bespoštednu borbu interesnih skupina utjelotvorenih u pijunima BH-Gas-a koji žele pokopati Energoinvest”.

– Radnici Energoinvesta spremni su reagovati, ne samo prema Vladi FBiH, koja nam je na dohvat ruke, već i na sivu eminenciju stranačkih interesnih skupina, koja je kreirala “pravno uokvirenu privrednu mafiju” da radi prljave poslove u njihovo ime, makar uništili Energoinvest i okrivili građane FBiH”, navode iz Sindikata.

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević optužila je danas direktora BH-Gasa Jasmina Salkića da je iznio “najbesramnije laži” kada je rekao “da nisu nikada primili fakturu Energoinvesta”. Ona je navela da je odmah po donošenju zaključka Vlade, BH-Gas angažovao neformalne stranačke centre moći, koji su blokirali Vladu u sprovođenju vlastitog zaključka.

– Sada egzaktno znamo da je za prva tri mjeseca zbog neprelaska na Turski tok, FBiH, odnosno njeni građani, platili gas skuplje za oko tri miliona američkih dolara. Doda li se ovom i nepotrebno plaćeni avans koji je BH-Gas i pored izričite zabrane Energoinvesta platio mađarskom i srbijanskom transporteru za nepostojeći transport u aprilu u iznosu od oko jedan miliona USD, to je oko četiri miliona više plaćenog novca. O ovim pokazateljima su upoznati Vlada i Premijer, ali i Tužilaštvo BiH kao i SIPA, rekla je Hadžialjević.


(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close