LifestyleZdravlje

“Drvo koje lijči”

NE ZOVU JE UZALUD „DRVO KOJE LIJEČI“: Listovi ove biljke čuvaju srce, smanjuju holesterol, čiste krv i djeluju protiv bolesti jetre, a kora je pravo čudo…

Raste u svim dijelovima Europe i Azije te je od velike važnosti u biljnoj medicini.

Breza ili latinski Betula pendula je bjelogorično vitko drvo, prepoznatljivo po bijeloj kori.

Ljekovitost breze

Listovi i pupoljci breze sadrže saponin, tanine, eterična ulja, saharoze, betulin, smole, vitamin C.

U brezovom katranu nalaze se gvajakol i krezol – tvari koje imaju ljekovito i antiseptično djelovanje pa se često koriste protiv kožnih bolesti.

Listovi breze smanjuju holesterol, čiste krv i djeluju protiv bolesti jetre. Srčani edemi uzrokovani oslabljenom cirkulacijom, arterijskom hipertenzijom i aterosklerozom također se liječe uz pomoć breze. Breza je najcjenjenija kao diuretik te se koristi za pospješivanje mokrenja, protiv kamenaca, bubrežnih bolova i albuminurije. Potiče znojenje i liječi bolesti mjehura.

Breza se preporučuje i u liječenju gripe, prehlade i hroničnih upala sinusa. Snižava temperaturu, ublažava glavobolje i jača imuni sustav.

Čajevi od lista breze su odlični protiv povišenog krvnog pritiska. 

Razni biljni preparati od breze poboljšavaju cirkulaciju i razgrađuju trombove. Preporučuju se kod tromboflebitisa, upala na koži, upale pluća, bronhitisa.

Breza se upotrebljava i kod bolesti izazvanih radijacijom.

Čajevi od listova i pupoljaka uspješno podmlađuju tkivo i ubrzavaju zacjeljivanje bez ožiljaka čak i dubokih rana. Breza, također, poboljšava koncentraciju, jača pažnju i osnažuje organizam.

Koru skidajte tako da se prirodno odvaja, u kružnim trakama. Rese berite prije nego što se muški cvjetovi oslobode peluda, a ženski oplode.

Listovi breze

Listovi breze imaju snažno diuretsko djelovanje. Osušeni se koriste kao čaj za bolesti koje nastaju zbog viška vode, a mladi se listovi mogu upotrijebiti za salatu.


Sok i vino breze

Imaju moćno detoksikacijsko i diuretičko djelovanje, pomažu kod ateroskleroze, gojaznosti, cistitisa, edema, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih bolesti. Preporučena dnevna doza je jedna kašika.


Kora

Koristi se za pripremu ljekovitih kupki kod raznih kožnih tegoba. Dobra je kao diuretik, digestiv i antipiretik.


Pupoljci

Čiste bubrege i imaju antimikrobno, diuretsko i antibiotsko djelovanje.


Čaj od listova breze

Prelijte malu šaku svježih listova breze litrom vruće vode. Nakon deset minuta procijedite.

Pijte tri šoljice dnevno.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close