LifestyleShowbizVisoko

Druženje s notama uljepšava život

Suad Pašić Paja, solista na klarinetu: Druženje s notama uljepšava život

Suad Pašić Paja, solista na klarinetu, bez sumnje je ličnost koja zaslužuje mjesto u historiji bh. muzičke scene.

Bogata karijera

Po diplomi – profesor fiskulture, još kao stasali momčić opredijelio se za muziku i u druženju s notama i pozornicama ostao cijeli život u kojem je već dobrano zagazio u osmu deceniju, a i dalje je momački živahno i poletno aktivan sudionik brojnih muzičkih zbivanja.

Prilikom susreta na manifestaciji Večeri Starog grada u Tešnju, gdje je “pojačao” zvuk i nastup kolega iz tešanjskog ansambla Alkatmeri, prisjetio se svoje duge i bogate karijere.

– Muzici sam dao prioritet u životu, zato što su u vrijeme moje mladosti kod djevojaka bolje prolazili svirači i pjevači, nego fiskulturnjaci. I tako je krenulo, od omladinskih igranki u Visokom, put je vodio u vrhunski zabavno-muzički bend Akademik, koji je godinama zabavljao goste najpoznatijeg sarajevskog hotela Evropa, a bili smo uspješni i na estradnim turnejama. Dalje, slijedio je angažman u orkestru Omera Pobrića i silne turneje širom bivše države, ali i širom svijeta, do Rusije, Amerike i Australije. Bio sam član najuspješnije postave ansambla Mostar sevdah reunion, a posljednjih godina sviram duvačke instrumente u bendu Auto stop, koji prati najveću bh. estradnu zvijezdu Halida Bešlića. I, inače, nema nijedne velike zvijezde zabavne ili narodne muzike na ovim prostorima a da nisam njihove nastupe uljepšao svojom svirkom, kazuje Pašić.

Životna ljubav

Kaže da i u 77. godini stiže odgovoriti na brojne pozive da „pojača“ orkestre i ansamble u kojima su znatno mlađi svirači.

– Sretan sam zbog tih poziva, mada ne mogu baš udovoljiti svima. Ipak, zdravlje nije kao što je bilo. Ali, čim uzmem u ruke klarinet ili saksofon, ja sam onaj isti mladić iz Visokog „šezdeset i neke“. Jer, dok je muzičar na sceni, dotle se i osjeća vrijednim i živi svoju životnu ljubav. Nadam se da će to još dugo potrajati, rekao nam je uvijek vedri i čili ginisovski rekorder bh. muzičke scene.

E. Š. / Oslobođenje 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close