DREVNE MUDROSTI: Pronađite čarobnu tačku dugovječnosti na svom tijelu

Japanska legenda kaže da je u davna vremena živio jedan sretan čovjek koji je od oca dobio neprocjenjivo znanje – znanje o tački dugovječnosti ili tački od stotinu bolesti.

Slijedeći zapovijesti, on je svakodnevno masirao ovu tačku i doživio rađanje i smrt nekoliko imperatora.

Masiranje tačaka je jedna od najstarijih metoda liječenja na Istoku. Na ljudskom tijelu postoji 365 tačaka i 12 glavnih meridijana, što podsjeća na broj dana i mjeseci u godini. Djelovanje takve masaže (akupresure – pritiskom prstiju na određene tačke) zasnovano je na učenjima o meridijanima i kanalima koji su povezani sa određenim organima. U kineskoj medicini tijelo se posmatra kao energetski sistem, tako da se masažom može uticati na tok energije i funkcionalnu aktivnost organa.

Kako prenosi portal Uspešna žena, aktiviranje tačke Zu San Li daje trajni podmlađujući i iscjeljujući efekat i sprečava starenje. U Kini je ova tačka poznata kao “tačka dugovječnosti”, u Japanu “tačka od stotinu bolesti”.

Gdje se nalazi ta čarobna tačka na našem tijelu?

Tačka dugovječnosti se nalazi ispod čašice koljena.

Da bi ste je pronašli, pokrijte koljeno dlanom iste ruke. Tačka se nalazi između završetaka malog i domalog prsta, u vidu manjeg udubljenja između kostiju.

tačka dugovječnosti

Možete je pronaći i na drugi način. Sjedite na pod, pritisnite čvrsto stopala ka podu i povucite ih prema sebi, ne podižući pete od poda. Primjetićete da se ispod koljena stvorilo uzvišenje. Pronađite najvišu tačku ovog uzvišenja, stavite na nju prst i zauzmite startnu poziciju. Tačka koju ste pritisnuli prstom je – Zu San Li.

Tačka Zu San Li, koju Japanci nazivaju “tačkom od stotinu bolesti”, kontroliše rad organa u donjoj polovini tijela, kao i rad kičmene moždine, u dijelovima odgovornim za pravilno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, digestivnog trakta, polnih organa, bubrega, nadbubrežne žlijezde.

Uz pomoć masaže tačke Zu San Li može da se poveća aktivnost nadbubrežnih žlijezda, najmoćnijih žlijezda koje imaju ulogu glavnog čuvara zdravlja čovjeka. One u krv luče adrenalin, hidrokortizon i druge važne hormone.

Ako svakodnevno masirate “tačku dugovječnosti” moguće je normalizovati rad nadbubrežnih žlijezdi koje obavljaju sljedeće funkcije:

normalizacija krvnog pritiska
normalizacija glukoze, insulina
suzbijanje upalnih procesa u organizmu
regulacija imune funkcije.

tačka dugovječnosti

Takođe, masiranjem tačke Zu San Li možete:

poboljšati varenje
liječiti bolesti gastrointestinalnog trakta
tretirati posljedice moždanog udara.

Masaža ove tačke pomoćiće vam da steknete samopouzdanje, prevaziđete stres i napetost, pronađete unutrašnju stabilnost. Masirajući ovu tačku možete izliječiti mnoge bolesti, uključujući impotenciju, štucanje, zatvor, gastritis, nemogućnost zadržavanja urina. U velioj mjeri povećava imunitet, čovjek postaje zdrav i sposoban za život.
Kako možete uticati na “tačku dugovječnosti”?

Masirati tačku Zu San Li je bolje u jutarnjim časovima, prije ručka.

9 puta kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu na svakoj nozi, naizmjenično (9 puta na jednoj, pa 9 puta na drugoj). I tako ukupno 10 minuta.
Prije početka masaže zauzmite udoban, opuštajući položaj (sjedeći). Umirite disanje i skoncentrišite se na svoje osjećaje. Uronite u stanje harmonije i razumijevanja toga da počinjete proces ozdravljenja. Takva masaža ima stimulativno dejstvo!
Tačku možete da masirate prstima ili zrnom bilo koje žitarice (heljde, pirinča…)
Možete na Zu San Li tačku da zalijepite na pola isječen čenj bijelog luka i ostavite da stoji sat, ili dva, dok koža ne pocrveni.

Tačku Zu San Li možete masirati svakodnevno, ali najbolji učinak se postiže za vrijeme mladog mjeseca.

Osam dana poslije nastanka mladog mjeseca obavezno masirajte ovu tačku ujutru, naizmjenično na svakoj nozi, u smjeru kazaljke sata. To je najbolje efikasno vrijeme masaže za jačanje imuniteta, poboljšanje rada svih organa i usporavanje procesa starenja.
Prije ručka, naizmjenično na svakoj nozi, prema kazaljkama sata, za poboljšanje opšteg tonusa, pamćenja, rada kardiovaskularnog i sistema za varenje.
Poslije ručka, sinhronizovano na obje noge, protiv stresa, nervoze i razdražljivosti, kod glavobolja i poremećaja sna.
Uveče, u suprotnom smjeru kazaljke na satu, naizmjenično na svakoj nozi, za ubrzanje metabolizma i smanjenje tjelesne težine. Svakodnevna masaža tačke Zu San Li u večernjim časovima pogoduje gubitku težine (400-500 grama nedjeljno). Ali, nemojte da je masirate prije spavanja, da ne biste izazvali nesanicu.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close