Dražen Petrović – Košarkaški Mozart

Dražen Petrović (Šibenik, 22. oktobar 1964. – Denkendorf, 7. juni 1993.) je hrvatski košarkaš. Igrao je za Šibenku, Cibonu, Real Madrid, Portland Trail Blazerse i New Jersey Netse, kao i reprezentacije Jugoslavije, a od 1992. godine za reprezentaciju Hrvatske.

Svoju sjajnu i trofejima ispunjenu karijeru počeo je sa svega 15 godina kada ga je trener prvoligaškog kluba Šibenka ubacio u igru nakon čega se javnost po prvi puta upoznala sa vanserijskim igračem koji će deceniju poslije obilježiti evropsku i svjetsku košarku. Dražen je počeo igrati nakon što je starijem bratu Aleksandru skupljao i dodavao lopte na njegovim treninzima. Ostajao bio poslije treninga sam u dvorani i šutirao sve dok ne padne noć. Kad je počeo igrati u šibenskim kadetima, svoju minutažu za trening samostalno je produžavao i do kasnih sati. Prije škole dolazio je u praznu dvoranu i trenirao, a poslijepodnevni trening zadnji je napuštao. Nevjerovatan talenat i nesvakidašnja marljivost za tako malog dječaka nije mogla promaći i vrhunskim stručnjacima. Već tada prognozirali su mu vrhunsku karijeru primjetivši kako je već u ranoj dobi sposoban preuzeti svu odgovornost za svoju ekipu i ako treba utakmicu riješiti sam.

Mada su se za punoljetnog Dražena borili mnogi klubovi iz bivše Jugoslavije on je potpisao za zagrebačku Cibonu, klub u kojem je igrao njegov brat. Cibonu je odveo dva puta na tron Evrope, u dvije sezone bio i najbolji evropski igrač. Tada prelazi u Španiju, u Real Madrid, gdje je kao i svugdje gdje je igrao bio voljen od saigrača i publike jer je i tu ekipu okitio trofejima.

U tom periodu Dražen je bio i vođa državne reprezentacije s velikim uspjehom, pa se recimo ističu pobjeda na Svjetskom prvenstvu u Argentini 1990 ili također zlatna medalja na Evropskom prvenstvu u Zagrebu 1989.

Fenomenalne igre u Evropi nisu ostale neprimjećene među skautima sjevernoameričke profesionalne lige. Košarkašku zvijezdu iz Hrvatske privolili su svoje redove 1990. godine kada je Dražen postao član NBA Portland Trail Blazersa. Premda je prve sezone zbog politike unutar kluba, više sjedio nego igrao, svoj je fenomenalan talent pokazao dvije godine poslije u New Jersey Netsima. Ne samo da je te 1992. bio najbolji šuter tima a pogotovo trica, nego i najbolji Evropljanin koji je dotad igrao u NBA ligi. Još jedan trofej, ne manje važan, bio je i onaj najboljeg beka pucača NBA te sezone. Te je godine Dražen hrvatsku reprezentaciju odveo do najsjajnijeg uspjeha, srebra na Olimpijadi u Barceloni i to u finalnom susretu sa jedinim pravim Dream Teamom, za kojeg su igrali najbolji igrači iz američke NBA lige te ujedno neki od najboljih košarkaša u historiji – Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson, Scottie Pippen i drugi.

Draženov doprinos u NBA ligi je nemjerljiv, jer je u vrijeme kada ondje nije igralo puno ne-amerikanaca pokazao i dokazao da i evropski igrači mogu igrati zapaženu te čak i lidersku ulogu u tim ekipama.

Draženov američki uzlet i divljenje samih Amerikanaca njegovom igrom prekinula je stravična saobraćajna nesreća u kojoj je Dražen izgubio život u 29-oj godini, u naponu svoje karijere. “Amadeus, košarkaški Mozart”, kako su ga zvali, bio je ne samo vrhunski sportista nego i vrhunski čovjek, te je tužna vijest odjeknula ne samo među sportskim krugovima već i šire.

Iznenadno prekinuta karijera nažalost nije dala odgovor na pitanje za kakve je još domete u košarkaškom sportu Dražen bio spreman.

Jednostavan, pomalo samozatajan i skroman za popularnost kakvu je uživao, pomagao je nesebično običnim ljudima koje nije ni poznavao. Svjedoci tvrde da je usred jedne kišne zagrebačke noći zamotan u kabanicu s kapuljačom pomagao gurati automobil koji je zastao i pri tom nije skidao kapuljaču, da ga ne prepoznaju. Svojoj domovini obol je dao u nekoliko navrata početkom 90-tih, tiho govoreći ispred zgrade Ujedinjenih naroda zbog ratne agresije koja je tada pogodila Hrvatsku. Bio je omiljen u društvu onih koji su znali što je košarka i mada je znao kao beskomprimisni razarač tuđih koševa uništavati protivnike, svi su se divili njegovoj igri, sportskom ponašanju i karizmi. 2006. godine je u njegovu čast u Zagrebu otvoren muzej i memorijalan centar “Dražen Petrović”, uz košarkašku dvoranu koja također nosi njegovo ime.

Kratki pregled sportske karijere

1977. Dražen počinje s košarkaškim treninzima.
1979. Dražen počinje igrati za kadete te u isto vrijeme trenira s prvom seniorskom ekipom. Njegov brat Aleksandar odlazi u Cibonu Zagreb.
1980. Juniorska reprezentacija Jugoslavije – Juniorsko evropsko prvenstvo u Turskoj: Dražen osvaja bronzanu medalju.
1981. Kadetska reprezentacija Jugoslavije – Kadetsko balkansko prvenstvo u Grčkoj: Dražen osvaja zlatnu medalju
Kadetska reprezentacija Kadetsko evropsko prvenstvo u Grčkoj: Dražen osvaja 5. mjesto
Dražen se polaku ustaljuje u prvoj ekipi Šibenke. 1982. Šibenka Finale Kupa Koraća – Šibenka gubi od Limogesa. Dražen u početnoj postavi.
Juniorska reprezentacija Jugoslavije – Juniorsko evropsko prvenstvo u Grčkoj: Dražen osvaja zlatnu medalju.
Reprezentacija Jugoslavije: Prva utakmica za reprezentaciju protiv Italije.
1983. Šibenka Finale Državnog prvenstva: Dražen pogađa dva slobodna bacanje i donosi Šibenci prvi naslov prvaka države. Dva dana kasnije prvenstvo joj je oduzeto i dodjeljeno Bosni za zelenim stolom. Šibenka: Dražen predvodi Šibenku u drugo finale Kupa Koraća, ali opet gube od Limogesa.
1984. Dražen prelazi u Cibonu Zagreb.
Olimpijske igre u Los Angelesu. Dražen osvaja bronzanu medalju. Trener Mirko Novosel.
1985. Grčka: Evropsko klubsko finale, Cibona pobjeđuje Real Madrid 87:78. Dražen postiže 36 koševa.
Finale državnog play-offa: Cibona – Crvena Zvezda Beograd 2:1. Utakmica #1 – 97:88; Utakmica #2 – 89:92; Utakmica #3 – 119:106. Dražen postiže 32 koša u trećoj utakmici.
Finale Kupa: Cibona pobjeđuje Jugoplastiku Split 104:83. Dražen postiže 39 koševa.
Sveučilišne igre u Japanu: peto mjesto. Trener: Krešimir Ćosić
1986. Cibona Klubsko evropsko finale u Budimpešti: Cibona pobjeđuje Žalgiris Kaunas 94:82. Dražen postiže 22 koša.
Finale Kupa: Cibona pobjeđuje Bosnu, Sarajevo 110:98. Dražen postiže 46 koševa.
Finale državnog play-offa: Cibona izgubila od Zadra 1:2. Cibona završila sezonu sa 21 pobjedom i 1 porazom. Utakmica #1 – 84:70; Utakmica #2 -73:84; Zadar je pobjedio Cibonu u trećoj utakmici nakon produžetaka 110:111
Reprezentacija Jugoslavije – Svjetsko prvenstvo u Španiji. Dražen osvaja bronzanu medalju. Trener Krešimir Čosić.
Izabran od Portland Trail Blazersa u trećem krugu – sveukupno 60 izbor.
1987. Cibona Državno prvenstvo: Iako je Cibona srušila vlastiti rekorod sa 22 pobjede i nula poraza, poražena je u finalu protiv Crvene Zvezde sa 2:1. Utakmica #1 – 92:74. Utakmica #2 – 92:94. Utakmica #3 – 103:104. Dražen postiže 48 koševa u trećoj utakmici.
Finale Evropskog kupa: Cibona pobjeđuje Scavolini Pesar 89:74. Dražen postiže 28 koševa.
Univerzitetske igre u Zagrebu. Dražen osvaja zlatnu medalju.
Reprezentacija Jugoslavije – Evropsko prvenstvo u Grčkoj. Dražen osvaja bronzanu medalju. Trener Krešimir Čosić
1988. Cibona Finale Kupa: Cibona pobjeđuje Jugoplastiku 82:80.
Finale Kupa Koraća: Cibona izgubila od Real Madrida.
OI u Seoulu 1988: osvojena srebrena medalja. Trener Krešimir čosić.
Dražen prelazi u Real Madrid. 1989. Real Madrid Finale Kupa Španije: Real pobjeđuje Barcelonu
Državno prvenstvo Španije: Real Madrid je izgubio petu odlučujuću utakmicu protiv Barcelone.
Finale evropskog kupa: Real pobjeđuje Snaidro Caserte. Dražen postiže 62 koša.
Reprezentacija Jugoslavije – Evropsko prvenstvo u Zagrebu: Dražen osvaja zlatnu medalju. Najbolji igrač prvenstva.
1990. Dražen prelazi u Portland Trail Blazerse, nije previše igrao prvu sezonu u NBA. U prosjeku 12.6 minuta te 7.6 koševa po utakmici.
Reprezentacija Jugoslavije – Svjetsko prvenstvo u Buenos Airesu: Dražen osvaja zlatnu medalju. Trener Dušan Ivković
1991. New Jersey Nets Dražen prelazi u New Jersey Netse. Dražen igra u prosjeku 16.6 minuta te postiže 10.2 koševa po utakmici.
1992 New Jersey Nets Druga sezone u Netsima donijela je Draženu par priznanja: nominaciju za najnaprednijeg igrača u NBA. Dražen je predvodio Netse za 20.6 koševa po utakmici, te cijelu NBA ligu (za bekove) sa 50.8 posto šuta iz igre. Također, predvodio je Netse u postotku šuta iz igre sa 50.8 posto te slobodnih bacanja 80.8 posto.
Reprezentacija Hrvatske – Olimpijske igre u Barceloni 1992: Dražen i Hrvatska su osvojili srebrenu medalju igrajući protiv Dream Teama predvođenog igračima kao što su Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird…
1993. New Jersey Nets Najbolja sezona karijere. Izabran u treću postavu NBA. Predvodio sve bekove NBA u postotku šuta iz igre 51.8 posto, te Netse u koševima 22.3, postotku šuta 51.8 i postotku slobodnih bacanja 87.0 posto.
Reprezentacija Hrvatske – Kvalifikacije za evropsko prvenstvo: Draženova zadnja utakmica. Hrvatska – Slovenija u Wroclawu, Poljska.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close