DRAMA NA KOREJSKOM POLUOTOKU (video)

“Akcije Sjeverne Koreje sve kompliciraju. Moguće je sada i kako neće više bit šestostranih razgovora o rješenju nuklearnog pitanja na korejskom poluotoku”, rekao je danas glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Rusije Aleksandar Lukašević podsjećajući novinare da je Rusija kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a danas ponovila da Pjongjang krši rezoluciju rezoluciju Vijeća sigurnosti te da je ponašanje Sjeverne Koreje neprihvatljivo.

Sjeverna Koreja odobrila rat

Podsjetimo kako je Sjeverna Koreja sinoć objavila da je odobrila nuklearni napad na SAD. Sjeverna Koreja tako je nedavno pomaknula projektile srednjeg dometa na svoju istočnu obalu, a nagađa se da projektil “Musudan” imaju domet od oko tri tisuće kilometara, odnosni mogao bi udariti na južnokorejski i japanski teritorij te američki teritorij Guam u Tihom oceanu.

Pentagon je odmah objavio da će na otok Guam prebaciti svoj proturaketni sustav THAAD te da prijetnje Sjeverne Koreje smatraju vrlo ozbiljnima i realnima. Isto tako SAD je u Pacifik odmah poslao dva razarača s raketama Tomahawk i proturaketnim sustavima.

Amerikancima će fokus biti na diplomaciji 

Europska unija danas je pozvala Sjevernu Koreju “da ne potiče napetost” i da se ponovo angažira na stvaranju mira i sigurnosti, a čini se da je i SAD spreman sve snage za sada položiti u diplomaciju.

Američki mediji pozivajući se na visoke izvore u Washingtonu tvrde kako će fokus američkog State Departmenta biti na diplomaciji. Očekuje se da bi SAD mogao i javno poslati poziv Sjevernoj Koreji kako je “vrijeme za diplomaciju” te pozvati na “povratak miru”.

Cameron: Sjeverna Koreja je opasna

No, saveznici se, čini se, pripremaju na najgore. Australija je danas objavila kako se radi na planu izvlačenja 6 tisuća Australaca iz Južne Koreje. Australska premijerka Julia Gillard i ministar vanjskih poslova Bob Carr pozvali su danas službeni Peking da intervenira kod svog saveznika kako ne bi došlo do nestabilnosti u regiji.

Velika Britanija, još jedan veliki saveznik SAD-a također je vrlo zabrinuta oko stanja u Sjevernoj Koreji. Premijer David Cameron danas se obratio novinarima u “dramatičnom tonu” kazavši kako je ovog puta riječ o stvarnoj i velikoj prijetnji.

“Vrlo sam zabrinut razvojem situacije. Sjeverna Koreja je opasna u smislu tehnologije koju posjeduje i nuklearnog oružja. Ako su u stanju dosegnuti SAD onda su u stanju dosegnuti i Europu. Takva pomisao izaziva kod mene veliku zabrinutost”,rekao je danas Cameron u Glasgowu.

Virtualni rat već je počeo, Sjeverna Koreja gubi

No rat je već počeo i to onaj virtualni. Tako je danas objavljeno kako su Anonymous upali u službeni Twitter i Flickr Sjeverne Koreje.

“Mi vam čuvamo leđa dok birate put slobode, mira i demokracije. Niste sami, mi smo dobri ljudi s interneta” stajalo je u poruci Anonymousa a hakirane stranice bile su i pune uvreda na račun Kim Jong-una vođu Sjeverne Koreje.

(Index.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close