NogometSport

Dragi dječače Nemanja, četiri godine su naši sunarodnjaci bombardovali Sarajevo

Svaka čast Milojko: Dragi dječače Nemanja, četiri godine su naši sunarodnjaci bombardovali Sarajevo

Poznati TV komentator u žustrom nastupu kritikovao Srbijanca

Moglo bi se svašta zamjeriti Milojku Pantiću, slavnom televizijskom komentatoru čiji je baršunasti glas decenijama predstavljao simbol sportskog novinarstva, no zbog posljednjem lekcije koju je očitao Nemanji Matiću u TV komentaru trebali bismo mu svi skinuti kapu.

Pantić se naime osvrnuo na Matićev bezobzirni čin neprihvatanja da na godišnjicu završetka Prvog svjetskog rata zakači za svoje grudi obilježje crvenog cvijeta maka u čast i sjećanje na stradale engleske vojnike i generalno sve stradale u tom ratnom krvoproliću.

Matić je odbio da učestvuje u kulturi sjećanja, kako reče Pantić, a njegovo objašnjenje je bilo da su engleski vojnici kao dio NATO pakta učestvovali u bombardovanju Srbije 1999.

“Možete me odmah otpustiti, ali ja taj cvijet neću nositi”, rekao je Matić, a onda je Pantić poentirao dotakavši se Sarajeva i jednog od njegovih cjenjenih pjesnika Izeta Sarajlića KIke.

“Dragi naš, dobri dječače Nemanja. Prvo moraš znati da crveni cvijet maka nema nikakve veze sa NATO paktom, a što se bombardovanja tiče i tvoji i naši sunarodnici i nekadašnji naši zemljaci su čitave četiri godine držali pod opsadom, bombardovali i granatirali nedužne stanovnike grada Sarajeva. U tom Sarajevu živio je veliki poeta Izet Sarajlić. On je svojom pjesmom “Večeras ćemo za njih voljeti”, posvećenoj crvenim makovima jednog tužnog vojničkog ljeta iz 1918.dao nemjerljiv doprinos balkanskoj kulturi sjećanja. Kazao je time kako treba poštovati sve, a ne samo svoje žrtve…”

Dalje je Pantić recitovao pjesmu Izeta Sarajlića.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close