Kultura

Dragan Markovina, Mostarac sa hrvatskom adresom: Mostarski fašisti su talibani

Praktično je nemoguće barbarima objasniti što Bogdanovićev spomenik predstavlja u umjetničkom i civilizacijskom smislu i te ljude koji ga devastiraju s fašističkih pozicija trebamo nazvati pravim imenom, kaže Markovina u intervjuu za Oslobođenje.

• Koliko je aplikacija za članstvo u EU važan korak za BiH i kada prema Vašoj pretpostavci, možemo očekivati prijem u članstvo?

– Da je BiH odmah po okončanju rata primljena u EU, ovo bi društvo bilo u znatno boljem stanju no sada. U najmanju ruku ne bi ga njegove političke elite držale u vječnoj pat-poziciji. Stoga, imajući u vidu stanje u zemlji, ali i unutar EU, ne treba gajiti nikakve iluzije o tome da će u skoro zamislivo vrijeme zemlja pristupiti Europskoj uniji.

• Vaš rodni Mostar posljednjih je mjeseci u žiži. Kako Vi vidite trenutno stanje i vjerujete li u konačan dogovor i neki bolji Mostar u kojemu će svi građani biti ravnopravni i zadovoljni?

– O stanju u Mostaru svatko u gradu, zemlji i šire ima svoje mišljenje, sukladno ideologiji koju zastupa. Prihvaćajući to kao činjenicu, teško je za povjerovati da će se naći rješenje koje bi zadovoljilo sve. Ono što, pak, osobno mislim je da bi bilo moralno i najpoštenije uvesti rješenje koje će poništiti rezultate rata i napore nacionalističkih politika da podijele grad. Drugim riječima, u gradu bi morala biti osigurana ravnopravnost svim zajednicama i građanima, uz potpunu ignoranciju logike ratne podjele. S te strane, najzanimljivijim mi se čine prijedlozi ljevice, koji bi u formiranju izbornih jedinica išli logikom spajanja grada.

Cijeli intervju pročitajte u današnjem printanom izdanju Oslobođenja.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close