PolitikaRegion

Dragan Bursać: Policijska vježba na Drini “Provokacija 2016”

U big shit državi možeš navući 200 specijalaca, sve sa Hamerima, helikopterima, oklopnim vozilima, padobrancima, čamcima i napraviti militari žurku. Ono istina, nije Dodik imao muda pa da demonstrira mišiće na BiH obali, nego je uz saglasnost srbijanskog predsjednika Nikolića rentirao komad srbijanske teritorije.

-Gospodine, hoćete li na vojnu ili policijsku vježbu? Sami izaberite!

Da parafraziram Nadrealiste, nemojte se iznenaditi ukoliko vam to uskoro postane realizam.

Danas je u okolini Loznice na graničnom prelazu između Srbije i Bosne i Hercegovine održana zajednička vojna vježba pripadnika MUP-a Srbije i Republike Srpske. Pametnom čovjeku će odmah zaiskriti pred očima pitanje, čemu ovo bacanje budžetskog novca u eri sveopšte bijede?

Prije toga, ‘ajmo se zapitati, kako nema, preciznije kako nisu pozvane policije Federacije i Distrihta Brčko, koje zajedno čine gazdinstvo nad BIH graničnim prelazu? Majku mu, ne možeš praviti žurku kod jarana bez da si se konsultovao sa njegova dva cimera. Ili možeš.

Ma, možeš!

U big shit državi možeš navući 200 specijalaca, sve sa Hamerima, helikopterima, oklopnim vozilima, padobrancima, čamcima i napraviti militari žurku. Ono istina, nije Dodik imao muda pa da demonstrira mišiće na BiH obali, nego je uz saglasnost srbijanskog predsjednika Nikolića rentirao komad srbijanske teritorije.

Ali je poslao jasnu poruku. Ima (neku vrstu) sile. Ne treba smetnuti sa uma da je vježba “Drina 2016” izvedena samo dan nakon obilježavanja 20 godina SNSD-a, hepeninga na kojem je Dodik rekao kako je Republika Srpska samostalna i nezavisna država i slične oktansko-ratničke budalaštine.

Dakle, iskustvo nas uči kako se prvo organizuju sletovi, pa vojno-policijske pokazne vježbe, pa se bijedi šalju pozivi za učešće u vojnim vježbama i onda se samo čeka budala sa upaljačem da uđe u skladište baruta znano kao Balkan. Obrazac je isti u zadnjih 150 godina. Od Balkanskih ratova, preko dva svjetska do zadnjeg klanja. Identičan obrazac. Nema sumnje da je Dodik svjestan tog obrazca.

Ako je svjestan to znači samo jedno. Zarad svoje stražnjice, spreman je uvaliti ili barem pokušati gurnuti zemlju u rat.

I referendum i Miloradove zapaljive izjave i vojna vježba su kreirane sa jednim jedinim ciljem-Stvaranje tolike nacionalne tenzije koja će ništiti kritičko mišljenje o Dodiku tajkunu, ratnom profiteru i američkom dječaku. Dakle, po ko zna koji put, baš uz izbore Dodik je isprovocirao skazku za široke narodne mase koju iste te mase plaćaju, a u čijim benefitima direktno uživa Mile i klika mu.

Jednino, nus pojava kao i uvijek može biti RAT. Ne bi nam bilo prvi put. Sav problem je što u ratu kao i svakom drugom zlu bogati daju volove, a bijeda sinove.

Političko rukovodstvo Republike Srpske ima jasnu računicu. Volova imamo dovoljno, a sinova još više. Hoće li policijsko usavršavanje spriječiti terorističke akcije, pljačku imovine, korupciju, nepotizam, iživljavanje moćnika nad robovima? Dabome da neće. Niti je to cilj Miloradovih specijalaca. Namjerno kažem Miloradovih, jer ovdje nije riječ o državnim prašinarima, nego o Dodikovoj pretorijanskoj gardi, koja će štiti baš i jedino njega i koja će (po potrebi) provocirati incidente i sukobe.

Gledajte akciju “Drina 2016”, kao probni balon. Ako je združena akcija prošla bez ozbiljne osude i sankcija pred nosom uspavane međunarodne zajednice-a prošla je, pa šta će spriječiti referendum? Ništa i što je važnije-NIKO. Doktor Incko između besmisla i studirnja medicine, kako bi dao smisao i dijagnozu sadašnjem besmislu, intenzivno ne radi svoj posao. Članovi PIC-a, objektivno, zbog preglasavanja i veta deset godina NISU donijeli bilo kakvu odluku. Najsličniji su lokalnom ublehašenju Kruga ‘99, samo što se rjeđe sastaju.

Nego, izbori.

Kakavi crni izbori? Ko priča o izborima? Ko se bavi analitikom na lokalu? Niko. To je nepostojeća tema u koju su se kleli svi lokalni konjevoci željni vlasti prije samo par mjeseci. Ali. Nit’ budući načelnici i gradonačelnici sa pratećom svitom odborničkom imaju kakav program, nit’ to objektivno bilo koga interesuje.

Tek, Dodik je uz svesrdnu pomoć srbijanskih vlasti izveo političko-policijsku vježbu “Provokacija 2016”. Nekažnjeno. I vrlo uspješno ispunio zacrtan cilj-Bolje on i njegovi na vlasti, nego isprovociran rat.

Da li ga je neko spriječio, kaznio ili sankcionisao? Nije. Oni koji bi trebali, samo autistično (namjerno ili ne), sliježu ramenima.

Dokle? Hoće li uslijediti pozivi na vojne i policijske vježbe i koju ćete kovertu, kao u skeču Nadrealista vi izabrati?

Dragan Bursać je novinar i kolumnista BUKA portala. Možete ga naći na Twitteru @dijalekticar
BUKA

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close