Dr. Senaid Zajimović: Vakufski centar mijenja izgled Kiseljaka

Zašto kasni ovogodišnja manifestacija Dani vakufa u BiH, upitali smo dr. Senaida Zajimovića, direktora Vakufske direkcije BiH, koji nam je objasnio da je dio manifestacije održan, a dio samo odgođen na određeno vrijeme.

– Manifestacija je trebala biti održana u periodu od 23. do 30. maja ove godine, ali tada su BiH zadesile velike poplave s katastrofalnim posljedicama. Tih dana, kao i mnogi drugi, procjenjivali smo šta je najbolje, ne za Vakufsku direkciju, već za naš narod. Donijeli smo odluku da sve svoje resurse i ljudske kapacitete stavimo na raspolaganje i pružanje pomoći ugroženom stanovništvu. Direktor Vakufske direkcije imenovan je za člana Operativnog štaba Rijaseta IZ-a u BiH za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu pogođenom poplavama. Vakufska direkcija je u ime Operativnog štaba koordinirala distribuciju humanitarne pomoći koju su obezbjeđivale strane i domaće humanitarne organizacije, te evidentirala štetu za potrebe IZ-a, obezbjeđivala pomoć i radila na izradi projekata sanacije štete. Pokazalo se da je naša odluka ispravna i za to smo dobili mnoge pohvale. No, dio sadržaja smo, kako rekoh, ipak održali. Riječ je o onima koji nisu bitno utjecali na naše tadašnje aktivnosti oko pomoći ugroženima: postavljanje kamena temeljca za ponovnu izgradnju Aladža džamije, tribina o vakufima i dodjela vakufnama u Tešnju, otvaranje vakufskog objekta Vakuf Gazi Ferhat-begove medrese u Tešnju, zatim hatma i mevlud svim vakifima u BiH u povodu 26. redžeba, koji se prema takvimu Rijaseta IZ-a obilježava kao Dan vakifa.

Raste broj kvalitetnih uvakufljenja

• Ovo su četvrti Dani vakufa… kakva su iskustva iz dosadašnjih?
– Ova manifestacija je za kratko vrijeme postala prepoznatljiva u BiH. Posebno zbog toga što iz godine u godinu seli i šeta po našim prelijepim gradovima u kojima je vakuf ostavio neizbrisiv trag. Dani… su oživili uspomenu na vakufe i vakife u BiH, ali smo zahvaljujući njima i aktuelizirali pitanje restitucije, donošenje Zakona o zamjenskim stanovima, kao i brojna druga važna pitanja. Nezaobilazni sadržaji su naučni skupovi i okrugli stolovi, promovisanje najnovijih autorskih djela iz područja vakufa i izdavanje zbornika radova. Na taj način podstičemo i pisanje i proučavanje ove problematike. Realiziramo (izgradimo, adaptiramo, rekonstruišemo) nekoliko vakufskih projekata (objekata) čije svečano otvaranje tada i upriličimo. Raste broj kvalitetnih uvakufljenja, a tradicija uvakufljavanja je značajno porasla i možemo slobodno reći da će kontinuitet BiH kao države vakufa nastaviti egzistirati. Manifestacija je doprinijela i međunarodnoj promociji vakufa u BiH, ali najznačajnijim njenim rezultatom smatramo animiranje šire društvene javnosti, medijskog prostora, kao i aktualiziranje institucije vakufa kod svih ljudi, te veći protok informacija o njihovom značaju i ulozi.

• Šta je sadržaj ovogodišnje manifestacije?

– Nastavak Dana vakufa će biti održan u periodu od 20. do 24. oktobra u Sarajevu, Tešnju, Foči i Kiseljaku. Prvi dan organiziramo okrugli sto u Tešnju pod nazivom Vakufi Tešnja, gdje će biti prezentirano 14 radova eminentnih poznavalaca ove problematike koji ukazuju na značaj i ulogu vakufa u nastanku i razvoju Tešnja i njegove okoline, te nekoliko radova koji govore o perspektivi vakufa u Tešnju, jedinom gradu u BiH koji svoj nastanak vezuje za datum potpisivanja vakufname od svog osnivača Ferhad-bega i koji svake godine upravo na taj dan obilježava rođendan. Narednog dana u Bošnjačkom institutu u Sarajevu organiziramo promociju knjige „Zaboravljena Foča” autora Faruka Muftića, a 22. oktobra u Foči je okrugli sto pod nazivom Vakufi Foče i promocija pomenute Muftićeve knjige. U četvrtak, 23. oktobra, organiziramo mevlud i svečanu dodjelu vakufnama u Kiseljaku vakifima koji su doprinijeli izgradnji prelijepog vakufskog objekta uz čaršijsku džamiju, a dan kasnije u istom gradu je i svečanost povodom otvaranja vakufskog administrativnog centra, koji mijenja izgled Kiseljaka.

Dva sadržaja koja su trebala biti organizirana u Sarajevu su potpuno izostavljena, svečano otvaranje manifestacije i proglašenje najistaknutijeg vakifa za 2013. godinu, te prezentacija vakuf mape/informacionog sistema i budućih projekata, zatim međunarodna konferencija o restituciji na kojoj su trebali učestvovati prvi ljudi agencija za restituciju iz zemalja Balkana. Sve je bilo dogovoreno, međutim, i nju smo odgodili zbog poplava. Najvjerovatnije ćemo je održati kao samostalnu naredne godine.

Restitucija nije do nas


• Pažljiviji posmatrači Dana… moraju primijetiti da su neki od prvobitnih ciljeva manifestacije još nerealizirani?

– Ovdje vjerovatno mislite na restituciju. Inače, sve ciljeve koje smo postavili pred sebe, a čija realizacija je ovisila od nas, realizirali smo. Restitucija je rak-rana bh. države i mrlja na savjesti svih političara. Poražavajuće je da jedino mi nismo dostigli taj stepen demokracije i poštivanja ljudskih prava, pa da donesemo zakon o restituciji. Svaki put kad političari odgode njegovo donošenje, svjesno ili nesvjesno, produžavaju agoniju i otežavaju njegovo naknadno donošenje. Inače je donošenje zakona koji se tiču imovinskopravnih odnosa u BiH išlo obrnutim slijedom. Umjesto da zakon o restituciji bude prvi donesen, pa tek onda ostali imovinskopravni zakoni, dovodimo se u situaciju da će restitucija, nastavi li se ovako, uskoro biti utopija. Posebno zbog opasnosti brisanja stare dokumentacije i uspostavljanja novih katastara u Republici Srpskoj. IZ nikada neće odustati od restitucije. Na to nemamo pravo.

• Nova vlast uskoro sjeda u svoje stolice?

– Tražit ćemo hitno donošenje zakona o restituciji na državnom nivou i zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo u FBiH kako bi se obeštetilo oduzimanje i pljačka 460 vakufskih stanova. Potom ćemo tražiti od svih nivoa vlasti da zaustave daljnju uzurpaciju i uništavanje vakufa, da ne dozvole tendenciju lošeg rada pojedinih rukovodilaca koji čine sve na degradaciji vakufa, naročito na lokalnom nivou. Bošnjački političari moraju se više uključiti u rješavanje pitanja implementacije Zakona o premjeru i katastru u RS-u, kao i Zakona o porezu na nepokretnosti. Iako je imovina Bošnjaka u RS-u ugrožena, nijedna politička partija u predizbornoj kampanji nije ni spominjala ovo pitanje.

 

(Oslobođenje)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close