Dr. Semir Osmanagić održao predavanje na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu

Dr. Semir Osmanagić održao je u utorak, 27. januara 2015. godine na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) u sklopu svoje posjete održao zanimljivo predavanje o temi ‘’Turistički potencijal u BiH: Arheološki turizam’’, Uvaženog gosta je primio rektor Univerziteta, prof. dr. Yücel Oğurlu sa svojim saradnicima.

Dr. Osmanagić je 2005. godine otkrio drevni piramidalni kompleks u Visokom koji se sastoji od pet kolosalnih kamenih građevina u obliku piramida, te prateće mreže prahistorijskih podzemnih tunela, ali je tokom predavanja težište usmjerio ka turističkim potencijalima Bosne i Hercegovine. Predavanju su prisustvovali mnogi studenti i profesori. “Razvoj arheološkog turizma ne počiva na verbalnim proklamacijama već na konkretnim potezima kao što su ova gostovanja i poziv prisutnim da posjete uzbudljive arheološke lokacije. Želja mi je da Bosna i Hercegovina bude prikazana svijetu kao zemlja turizma, kulturnog naslijeđa i arheologije’’– naglasio je dr. Osmanagić.

Nakon završetka predavanja, svi prisutni gosti su imali priliku da postave pitanja uvaženom arheologu, ted a saznaju nešto više o tome kako svijet i Europa gledaju na ovaj društveno-historijski fenomen, te što se može očekivati u bliskoj budućnosti.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close