Dr. Mustafa Cerić u posjeti kardinalu Vinku Puljiću, nadbiskupu vrhbosanskom

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

 CERIĆ ČESTITAO JUBILEJ KARDINALU PULJIĆU:

 – OČUVAJMO SVJETLO U DUŠI –

 

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, posjetio je u petak kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa vrhbosanskog, te mu čestitao jubilej – 20. obljetnicu od kada mu je papa Ivan Pavao II ukazao čast i imenovao ga kardinalom.

 

U prijateljskom razgovoru kardinal Puljić i dr. Cerić prisjetili su se starih vremena, te razmijenili mišljenja o aktuelnom i sve aktivnijem međureligijskom dijalogu.

 

S tim u vezi, dr. Cerić je kardinalu Puljiću prenio svoje utiske sa Trećeg kršćansko-muslimanskog foruma, nedavno održanog u Vatikanu pod pokroviteljstvom pape Franje, a gdje je ponovno ukazano na važnost međureligijskog dijaloga u svijetu.

 

Muslimani i kršćani širom svijeta, rečeno je na susretu kardinala Puljića i dr. Cerića, trebali bi se ugledati na Bosnu i Hercegovinu, gdje su vjerske zajednice, posebno katolička i islamska, svojim utjecajem nastojale i nastoje izgraditi međusobno povjerenje, mir, razumijevanje, uvažavanje i poštovanje, u duhu višestoljetne tradicije naše zemlje.

 

Za tako nešto, kako je rekao kardinal Puljić, trebalo je i dosta hrabrosti.

 

Dr. Cerić je kardinala Puljića također informirao o Međunarodnoj konferenciji protiv nuklearnog naoružanja, održanoj početkom ove sedmice u Beču, gdje jke zatraženo i mišljenje vjerskih učenjaka i uglednika različitih vjerskih zajednica, koji su se usuglasili da je nuklearno naoružanje stalna prijetnja svjetskom miru, te da stoga mora biti zabranjeno i uništeno.

 

Takav stav podržao je i papa Franjo, koji se učesnicima konferencije obratio putem svog nuncija u Beču, dajući svoju bezrezervnu podršku u očuvanju svjetskog mira i sigurnosti.

 

„Ljudi konačno moraju shvatiti da je lakše, ljepše i sigurnije živjeti u ljubavi i slozi, nego u mržnji i ratu. Kardinal Vinko Puljić i ja dobro smo naučili tu lekciju i naučeno moramo prenositi dalje“, zaključio je dr. Cerić.

 


 

Ured za odnose s javnošću

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close