Dr. Cerić o kampanji: Takmičimo se moralom i odgovornošću, a ne međusobnim uvredama!

Dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine poziva sve stranke i kandidate za predstojeće opće izbore, posebno one za bošnjačkog člana državnog Predsjedništva, da se suzdrže optužbi, govora mržnje, javnog blaćenja i diskreditacija, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

– Izborna kampanja zvanično još nije ni počela, a građani i birači su izloženi žestokim sukobima političkih stranaka i njihovih kandidata, uz salve međusobnih optužbi, koje često imaju ponižavajući karakter i daleko su od fer i demokratskog političkog nadmetanja. Građani su umorni od političkih svađa i žele vidjeti drugačiju kulturu političkog dijaloga, nove ideje i programe za izlazak iz krize – izjavio je dr. Cerić.

Dodaje da prljava politička kampanja ostavlja predubok trag na ionako podijeljenom i nestabilnom bh. društvu, posebno među Bošnjacima, te ih odbija od učešća na izborima, što je možda i nečija namjera.

– Naš narod se nalazi na historijskoj prekretnici. To je razlog više da se odupremo novim podjelama, poniženjima i samouništavanju. Unutarbošnjački sukob više ne smije ugrožavati fundamentalne interese, temelje države i budućnost nacije. Nije vrijeme da se oni koji žele biti prvi u Bošnjaka spuštaju na najniže političke grane, lišeni etičnosti, moralnosti, demokratičnosti. Ako neko želi poziciju samo zbog toga što tvrdi da je njegov protukandidat lošiji od njega, onda ne razumije prirodu demokracije. Pozivamo sve kandidate da se takmičimo u dobru, a ne da se Bošnjacima opet nudi da biraju „manje zlo“ – naglašava dr. Cerić.

Istovremeno, dr. Cerić poziva i institucije pravne države, posebno Centralnu izbornu komisiju, tužilaštva i sudove, da nastave djelovati nezavisno i da se odupru političkim pritiscima, posebno tokom predizbornog perioda.

– Izbori su demokratski proces koji bi trebao građanima pružiti šansu da izaberu najbolje, ali život se nastavlja i nakon izbora. Stoga, pozivamo političke lidere na razum, etičnost, odgovornost i pošteno političko nadmetanje bez podmetanja, ponižavanja i pravljenja smutnje – apelira dr. Cerić, prenosi NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close