Dr. Cerić: Dodik pokazuje ambicije da ugrozi Vučića i Nikolića!

Dodikove priče o velikoj Srbiji i historijskim promašajima srpskog naroda u srbijanskim medijima izgledaju kao uvod u njegov pokušaj da se nametne kao lider svih Srba, iznad Vučića i Nikolića, kaže u ekskluzivnoj izjavi za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Na naš upit da prokomentira istup predsjednika manjeg entiteta u magazinu „Informer“, u kojem je Dodik govorio o tome kako su Srbi još poslije Prvog svjetskog rata trebali napraviti veliku Srbiju, a ne Jugoslaviju, dr. Cerić kaže da se, po svemu sudeći, radi o izjavama namijenjenim unutarsrpskim političkim odnosima.

– Ne znam da li se premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Tomislav Nikolić trebaju zabrinuti za svoje pozicije zbog Dodikovih izjava, ali već svima postaje jasno da njegova retorika i politika nanose sve više štete srpskom narodu. Mi se nećemo miješati u njihove unutrašnje odnose niti im birati predstavnike, ali svima, posebno međunarodnoj zajednici, treba biti jasno da kada je srpska politika loša i kada su njihovi lideri radikalni, onda cijeli Balkan snosi posljedice, a Evropa se suočava sa valom raseljenih ljudi i nestabilnošću u svom srcu – upozorava dr. Cerić.

Govoreći o tome da li Dodikove izjave utječu na situaciju Bosni i Hercegovini te koliko izazivaju zabrinutost kod Bošnjaka, dr. Cerić kaže da zapaljivu retoriku niko ne smije potcijeniti, ali da Bošnjake više nije lako uplašiti.  

– Spominjanje velike Srbije kod Bošnjaka uvijek budi sjećanje na genocide počinjene u ime te ideje. To je za nas uvijek bila i bit će uvreda i provokacija, ali nakon posljednjeg genocida i herojske odbrane Bosne i Hercegovine, jasno je da će priča o velikoj Srbiji ostati samo san. Mislim da Dodikov nacionalizam samo šteti Srbima kao narodu i Srbiji kao državi čiji teritorijalni integritet podržavamo, ali koja mora riješiti odnose unutar svojih granica. Nisam siguran da im Dodik baš pomaže u tome – naglašava dr. Cerić.

On smatra da sve manje ljude u Bosni i Hercegovini, uključujući i Srbe, zanima Dodikov stav o historijskim događajima ili njegovi snovi o nekakvim budućim referendumima i otcijepljenjima, prenosi NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close