Doris Pack za Oslobođenje: Ni govora o trećem entitetu!

Članica Evropskog parlamenta Doris Pack, u razgovoru za Oslobođenje, kazala je da se ne slaže sa prijedlogom hrvatske ministrice vanjskih i evropskih poslova Vesne Pusić o novom, specifičnom pristupu Evropske unije prema našoj zemlji, a koji je ministrica Pusić uputila šefovima diplomacija zemalja članica EU.

Oslobođenje

– Sa papirom gospođe Vesne Pusić se ne slažem. Ne treba biti novih, niti drugačijih uslova za Bosnu i Hercegovinu, osim onih koji važe za sve druge države. Svaka zemlja ima svoje teškoće i oni su u BiH drugačiji nego, recimo, u Srbiji. Srbija je imala problema sa Kosovom, dok BiH ima situaciju koja se temelji na Daytonu. Ustav BiH je stvorio probleme koji se ogledaju u presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci. Nema posebnog kandidatskog statusa za BiH. Posebnost BiH su tri naroda koja trebaju biti jednakopravna, jer se ne smije dogoditi da Bošnjaci vjeruju da oni moraju donositi sve odluke, a da Hrvati nemaju šta da kažu. To ne ide. Neophodno je poštovanje svih naroda, kazala je Pack.

Naglasila je kako će problema uvijek biti, kao i da ih je nemoguće riješiti jednim rezom, ali se mora pokušavati smanjiti njihov broj.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close