BiHPolitika

Dopredsjedavajuća Švancer na energetskom samitu u Neumu

Dopredsjedavajuća Švancer na energetskom samitu u Neumu
Ovo je treći po redu energetski samit u BiH, koji se održava u Neumu. To je  projekat Američke agencije za međunarodni razvoj – Investiranje u sektor energije (USAID EIA) i Njemačkog društva za međunarondu saradnju (GIZ), u okviru projekata “Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH” i “Poticanje energetske efikasnosti u BiH”.
Samit je nastavak dijaloga ključnih aktera u energetskom sektoru u BiH, a cilj je unapređenje regulatornog okvira, otklanjanje prepreka za investicije i stvaranje povoljnog tržišnog ambijenta. Neke od tema su bile budućnost tržišta električne energije, tržišno planiranje u sektoru mini hidroelektrana, potencijali tržišta energetske efikasnosti, i obnovljivi izvori energije.
Na samitu su učešće uzeli partneri iz državnih  i entiteskih ministarstava, općina, elektroprivrednih preduzeća, privrednih komora, malih i srednjih preduzeća, nevladine organizacije, predstavnici energetskog sektora, međunarodne organizacije i donatori, parlamentarci na čelu sa dopredsjedavajućom predstavničkog doma Parlamenta FBiH, gospođom Vesnom Švancer. Ona je i ovdje pokazala da su žene ravnopravne po svemu sa svojim muškim kolegama.
Organizator ovogodišnjeg samita je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državna reguatorna komisija za električnu energiju, Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH i Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close