Dom zdravlja Visoko: 67 oboljelih u novembru

Nakon što je u Domu zdravlja u Visokom u mjesecu oktobru bilo prijavljeno, odnosno registrovano 22 oboljelih od vodenih ospica, taj broj se enormno povećao u jedanaestom mjesecu ove godine. Naime, prema informacijama iz ove visočke ustanove, u novembru je registrovano 67 slučajeva vodenih ospica i to 35 kod ženskih osoba te 32 kod muških. Najviše oboljelih je u uzrastu do 6 godina, ukupno 44, dok su ostali u uzrastu od 7 do 19 godina.
Iz visočkog Doma zdravlja poručuju da inkubacija inače traje 10-20 dana, nakon koje slijedi invazioni stadij sa temperaturom i osipni stadij.
“Osipna faza je praćena temperaturom, glavoboljom i osipom koji prelazi u vezikule, koje se nakon 2-3 dana osuše. U toku bolesti javljaju se ponovljene erupcije osipa, te su vidljive različite faze osipa. Osip se javlja svuda po tijelu, čak i u kosmatom dijelu glave. Ukoliko dođe do sekundarne infekcije onda ostaju ožiljci. Vodene ospice imaju jako visok indeks kontagioznosti 80-90 %., prenosi se kapljičnim putem, ali i indirektno preko predmeta. Izvor infekcije je bolesnik posljednja dva dana inkubacije pa sve do kraja bolesti. Potreban je oprez da oboljeli ne bi bio u neposrednoj blizini trudnica, zatim oboljelih od malignih hematoloških oboljenja i bolesnika pod kortikosteroidnom terapijom”, poručili su iz Doma zdravlja Visoko.

TV Vi-net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close