NogometSport

Dolaze li bolji dani za Čelik?

Nakon istorijske sjednice Skupštine kluba u četvrtak uvečer, zenički Čelik je dobio novi statut, a nakon 18 mjeseci i novog predsjednika. To bi trebalo donijeti u konačnici izlazak iz rezultatske i finansijske krize, te spas kluba, ali i povratak navijača, popularnih Robijaša, na domaće utakmice Čelika nakon pune dvije i pol godine.

Članski model

Skupština kluba jednoglasno je usvojila novi klupski statut koji uvodi sistem jedan član – jedan glas, ali i izabrala Selvedina Šatorovića za privremenog predsjednika NK Čelik, na period od šest mjeseci. Socios model znači da svaki punoljetni član nogometnog kluba, koji je ustrojen kao neprofitno udruženje u vlasništvu svojih članova, ima pravo glasa ako plaća klubu godišnju članarinu. Čelik je postao prvi klub u BiH sa ovakvim socios ili članskim modelom upravljanja.

– Glavne izmjene Statuta su u tome što se uvodi jedan članski model. Svi navijači, svi simpatizeri, koji plate člansku kartu, moći će biti dio upravljačkih struktura NK Čelik, gdje će biti članovi Skupštine kluba. Do sada smo imali samo određeni broj delegata koji su bili članovi Skupštine koja se birala na različite načine. Imamo slične statute u poznatim klubovima širom Evrope, kazao je Munib Isaković, član Radne grupe Skupštine NK Čelik koja je radila na prijedlogu novog statuta.

Tarik Ajanović iz NGG Za Čelik je rekao da vjeruje da za zenički tim dolaze bolji dani.

– Vraća se nevjerovatna zenička publika koju znamo koliku razliku pravi na samom stadionu, a klub dobija novu energiju. Želimo vratiti povjerenje među sve one koji vole Čelik. Jasno je da će biti teško. Ovaj statut ne donosi novac odmah, ne rješava sve probleme, ali daje podlogu i optimizam. Mi iz NGG-a stojimo na raspolaganju Upravnom odboru. Svi ćemo platiti članske karte i biti članovi kluba, a pozivamo sve građane Zenice, kao i sve navijače ovog kluba, da to isto učine, pojasnio je Ajanović.

Novi predsjednik Čelika je najavio da će se učiniti sve da klub izbori opstanak u elitnom razredu bh. nogometa, te da uz podršku gradonačelnika, Gradskog vijeća i Gradske uprave da će pokušati konsolidovati finansijsko stanje u klubu.

– Ono što je bio uslov za prihvatanje kandidature i izbor za predsjednika kluba je povratak navijača na stadion, podrška privrednika te podrška Gradskog vijeća, Gradske uprave i gradonačelnika. Vidjećemo koje je pravo stanje, šta su dugovanja, održati razgovore sa gradonačelnikom, sa ljudima koji bi mogli ući u Upravni odbor, te hitno donijeti odluku o šefu stručnog štaba i angažovanju igračkih pojačanja. Učinićemo sve da Čelik ostane u najvišem rangu takmičenja u BiH, istakao je Šatorović, uz objašnjenje da će se “držati” depolitizacije kluba.

Šatorović je ustvrdio da će Nadzorni odbor u narednom periodu biti svi građani Zenice, a da će poslovanje kluba biti transparentno.

– Ovo je istorijski značaj za navijače, za grad, za klub. Izbor novog statuta nije odmah rješenje problema. To je temelj za ozdravljenje kluba, za budućnost. Zasigurno, ovaj statut daje puno mogućnosti za dobre stvari, gdje će se donositi odluke bitne za klub, a pokušaćemo vratiti povjerenje građana, navijača, simpatizera NK Čelik, rekao je Vladan Popović, vođa navijača NK Čelik.
On je najavio da će se jug Bilinog polja napuniti 25. februara u meču protiv Zrinjskog, jer se “naša borba isplatila gdje smo pokazali da nas niko ne može kupiti”, te da sada slijedi rad na tome da se Čelik u dogledno vrijeme vrati u vrh bh. nogometa, gdje i pripada.

Prekid bojkota

Nakon nekoliko godina bilo je ovo prvi put da se Skupština Čelika održi iz prvog pokušaja jer je uvijek bio problem potreban kvorum za rad. Sada je bilo 30 od 35 delegata u Skupštini, koji su sve odluke donijeli jednoglasno.

Na Skupštini nije bio Ševko Adilović, koji je to jutro povukao kandidaturu za predsjednika i najavio napuštanje funkcija u klubu na kojim se nalazi.

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close