Doktor Eso, neponovljiva prijedorska ličnost

Sadiković (Hasiba) Esad, Prijedoru poznatiji kao doktor Eso zasigurno je jedna od najosebujnijih ličnosti koje je Prijedor iznjedrio u svojoj novijoj povijesti. Intelektulna gromada, insan u pravim gabaritima, kako bi nekoć se govorilo za ljude koji su prepoznati kao ljudi, čaršijska raja i šta sve nije bio i značio Prijedoru i njegovim ljudima

(O. REDŽIĆ – Preporod.com)

Rođen je u Nišu 17. juna 1948. godine, ko sin jedinac oca Hasiba i majke Sene, koji su bili učesnici Narodno-oslobodilačke borbe od 1942. godine, nakon toga su se nastanili u Sarajevu, gdje će Eso pohađati sve gimnazije uključujući i onu na Ilidži, što je teško objasniti u dvije-tri rečenice. Ovo je samo mali dio i skraćeni od onog šta je sve bio doktor Eso.

Dr. Esad Eso Sadiković, ugledni ljekar, specijalista za uho, grlo, nos s UN-ovim plavim pasošem, nenadmašna čaršijska raja, takav je bio Eso.

Oko njegove smrti, kao i života, postoje nebrojeno mnogo priča koje je i svojevremeno Vehid Gunić stavio u korice knjige pod nazivom “Doktor Eso”.

Eso je bio jak, u svim ljudskim disciplinama, toliko jak, da su ga morali smaknuti. Bio je u logoru sa svojim narodom i u tim ružnim vremenima kao što je uz svoj narod bio i u lijepim trenucima, iz logora Omarska je izveden 5. avgusta 1992. godine s grupom logoraša i likvidiran nad jamom Hrastova glavica u općini Sanski Most. Imao je 44 godine.

U knjizi Gunića se navodi trenutak kada Esu odvode u smrt, i baš kao što je svoju jačinu i vedri duh pokazivao cijelog svog života, tako je i na trenutak smrti koje je bio svjestan pokazao da smrt nije kraj nego početak. Petog avgusta 1992. u posljednjim trenucima nije želio pokazati kako iščekuje smrt kao svršetak poniženja. Kada su Esu poveli, a logoraši u Omarskoj zajecali, zahvalni na svemu što je činio, spašavajući im živote tako što im je rane zašivao vlasima svoje kose, on im je, kako Vehid Gunić prenosi u svojoj knjizi “Doktor Eso”, hladno dobacio:

– Šta cmizdrite!?

Esina porodica nakon njegove smrti, njegov sin i kćerka odlaze u Ameriku gdje se pokrštavaju u čudnim okolnostima, pa tako kćerka Alma postaje Veronika, a sin Enis postaje Filip i niko ne zna zašto i zbog čega. Zna se samo, da je kćerka Alma danas jedna od najuglednijih doktora u USA, baš kao što je nekoć bio i njen otac doktor Eso Sadiković. Eso je nepresušni izvor, ljudska veličina, o kojoj se piše i o kojoj će se pisati. U Prijedoru u Pozorištu sad već tradicionalno na dan njegove smrti 5. augusta upriličuje se akademija na spomen Ese i na sve ono što je bio, koja u sebi sadrži konkurs neobjavljenih priča sa koje bi u sebi sadržavale tonove Esinog humora, a također u toku je i peticija da njegova ulica u kojoj je bio dobije naziv njegovog imena, što dosad opštinska vlast nije imala sluha da uzme u obzir.

Eso je bio svjetski materijal, u ljudstvu, i kao takav je neiscrpan, i o njegovim dosjetkama na životne situacije je sačinjena knjiga.

Ovaj život za Esu je bio humor, i u najcrnjim situacijama ga je shvatao tako, ali na sebi svojstven način, hiruški lucidnim dosjetkama znao bi situaciju okrenuti da se pamti po njemu a ne po situaciji, i za kraj evo jedne takve:

„Kada je SDS preuzeo vlast u Prijedoru, Milomir Stakić je odmah post'o direktor bolnice i stavio na bolnicu zastavu SDS-a. A Eso ga odmah nazove i kaže: “Pa Stakiću nisu samo Srbi bolesni!“, i on je odmah skine…

Takav je bio Eso, elita, društvena angažirana ličnost, institucija sam za sebe. Neponovljiv. Unikatan

Eso je bio Eso.

O.R.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close