-TopSLIDEKolumne

Dok zvanični Beograd šeta i vršlja po RS-u kako hoće, BiH ne daju da pomogne Novom Pazaru!?

A. Čorbo-Zećo


Svakih malo čelnici Srbije dolaze u Republiku Srpsku, šalju pomoć, kupuju obveznice, sazivaju vrh RS-a kao da je to država a ne poddržavni aranžman. Niko još nije pitao zvanično iz Beograda trebali Banja Luci pomoć. Vršlja kako hoće po lijepoj našoj BiH, tačnije njenom manjem entitetu Republici Srpskoj. Slična je situacija i u Mostaru i Hercegovini kada je u pitanju Hrvatska.

Ali, gle čuda, BiH sada ne može pomoći Novom Pazaru!? Išli smo zvanično, putem Ministarstva vanjskih poslova. Doduše na njenom čelu je Bisera Turković, pa me ne čudi ako je neki gaf sačinjen u poslanoj noti.

Za sada kapaciteti zdravstvenog sistema Republike Srbije, uključujući i Opću bolnicu u Novom Pazaru, u potpunosti zadovoljavaju potrebe pacijenata vele nam iz Beograda. I mi ništa! Šefik Džaferović, Bisera Turković, Bakir Izetbegović i ostala svita okupljena oko SDA nema način da pomogne narodu u Novom Pazaru.

Stanje u Novom Pazaru sve je dramatičnije. I cijele porodice su zaražene koronavirusom, a nezadovoljni reakcijom vlasti u Beogradu, građani su se nadali pomoći iz Bosne i Hercegovine.
Iako je naša zemlja spremna uputiti timove medicinske pomoći u Novi Pazar, to srbijanske vlasti nisu prihvatile. Potvrđeno je to i u odgovoru Ministarstva vanjskih poslova Srbije na notu

Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine kojom je ponuđena pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa u Novom Pazaru.

Pitam se samo da li su sada zvaničnici u Srbiji pomislili na osjećanja zvaničnog državnog vrha BiH kada pružaju neke pomoći po RS-u bez da ih je iko pitao i molio.

No uz sve sitničavosti BiH mora naći način da pomogne ljudima u N. Pazaru, ako je to preslikano ponašanje onome iz vrha Srbije onda se tako treba i postupiti. Sve drugo je manjak empatije, prepuštanje ljudi samih sebi i vjerovanje na riječ Beograde, a ne svojim očima dok nam užasne slike dokazuju suprotno.

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close