Dok čekamo vlast: Hoće li ”ziheraši” okrenuti list?

Dok uspostava vlasti u Bosni i Hercegovini, barem za sada, teče neubičajeno brzo i dok uglavnom dobro poznata lica stavljaju potpise na uopštene programe i načela, čija sadržina je dobro poznata javnosti, više od svega građane jednako kao i analitičara brine da li ćemo dobiti vlast koja će biti spremna na donese radikalan zaokret u Bosni i Hercegovini.

Piše Borivoje Simić
indikator.ba

Prva godina četverogodišnjeg mandata u svakoj demokratiji je period kada se započinju krupne reforme i bolni rezovi, da bi se do kraja mandata eventualno ugledali i prvi plodovi rada.
Kao nikad prije poslije rata, ovoj državi su potrebni političari koji će manje brinuti o svojim foteljama, rejtingu svojih stranaka i kadroviranju u javnim preduzećima, već o tome kako sveopću stagnaciju u kojoj smo godinama pretvoriti u ekonomski i svaki drugi napredak.

Spremnost ljutih političkih protivnika da se dogovore i pod jednim koalicinim šeširom uđu u vlast, može sugerisati novu energiju i samosvijet da nema više mjesta bespotrebnim svađama i ratovima svakog protiv svakoga.

Može se na prvih pogled iz lakoće kojem su se neke ideološki različite stranke dogovorile oko nekih ključnih principa obnašanja vlasti steći dojam da su najvažniji akteri političke scene u BiH “došli sebi” i da hvatajući se ponovo fotelja nose na leđima bar malo odgovornosti koju im nameće neodrživa situacija u zemlji i zahtjevi građana i javnosti.
No, sve to može zavarati, jer su dogovori pali tek o nekim vrlo uopćenim načelima, ali kada se dođe do konkretnih tema i pitanja vjerovatno i da će nova družina vlastodržaca naći na ispitu.

No, ukoliko su, kako barem tvrde, naučili iz prošlog mandata, koji je, svima je jasno, najgori mogući primjer kako ne treba raditi, onda bi se građani ove države i mogli nečemu nadati.
Ipak, čini se kako u bh. složenim okolnostima ne treba očekivati velika djela.
Dobro bi bilo za početak da se ostavi po strani konfliktna retorika i politika zatezanja nacionalnih odnosa, a da u prvi plan izađu neke za svakodnevni život običnog čovjeka mnogo važnije teme.

Upravo, ako bi ova vlasti uspjela to postići i, k tome, odblokirati put ka evroatlantskim integracijama, te usput i pokrenuti neke ekonosmke reforme, jasno je da to već bilo dovoljno da ne bude više omražena (nedavno istraživanje Gallupa pokazalo je da građani BiH najviše mrze svoju vlast!).
Baš kao što je u Srbiji Aleksandar Vučić krenuo sa nepopularnim mjerama sređivanja stanja u javnim preduzećima, kresanjem administracije, a nakon svega morao je prihvatiti i MMF- jer zemlja bez strane pomoći ne može dalje, tako bi i BiH trebala političke vođe koje će biti spremne na bolne strukturne reforme, kako bi se zemlji mogla otvoriti kakva-takva perspektiva, a “dobrodušna” pomoć MMF-a već jednom odbaciti.

Ziheraški pristup, logika lako ćemo lako jer tu su uvijek “osigurači”- MFF i krediti, mora imati svoj kraj i ova zemlja treba ljude koji su spremni na hrabre iskorake i nepopularne mjere.

Dosadašnja praksa u kojoj se gledalo kako će se zagrabiti na bilo koji način samo da budžeti ne budu u manjku i da se, ne daj Bože, ne mogu isplaćivati budžetski korisnici, mora zamijeniti politika u kojoj će se gledati kako da se smanji birokratija i barem provedu uštede u javnoj potrošnji, privreda oslobodi nameta, poboljša poslovni ambijent, potaknu proizvodnja, zapošljavanje i otvore radnih mjesta.

Pri tome, svi nivoi vlasti moraju mnogo više sarađivati i djelovati mnogo sinhronizovanije nego do sada.
Bilo bi potrebno i da se donose i prihvate sistematični planovi ekonomskih reformi sa backgroroundom struke, a ne da se donese izolovane, palijativne ili nedovoljno promišljene mjere

I jedan od trenutno najagilnijih političkih aktera, Željko Komšić izjavio je kako svi manje-više znamo što je potrebno učiniti, samo je problem što se niko nije dosad usudio da uđe u bolne procese.
Umjesto “podjela fotelja” i podjela teritorija, trebat ćemo više podjele odgovornosti i zasukanih rukava da bi politika opstrukcija pa i na vlastitu štetu bila zamijenjena radom na vlastitu i sveopću korist.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close