BiHPolitika

Dogovorena deblokada 120 miliona KM

Sastanak premijera: Dogovorena deblokada 120 miliona KM

U zgradi Parlamenta BiH u Sarajevu održan je sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije sa premijerima FBiH i RS Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem.

Na sastanku je razgovarano o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza, te sredstvima koja se nalaze na računima Elektroprijenosa BiH.Premijeri su također razgovarali i o drugim temama koje mogu poboljšati stanje u oba entiteta, odnosno BiH posebno kada je riječ o privredi, zapošljavanju i drugo.

Nakon održanog sastanka premijeri su se obratili medijima.

“Nismo razgovarali po dnevnom redu, jer je ovo bio naš prvi, rekao bih, konsultativni sastanak”, kazao je na konferenciji za medije Zoran Tegeltija.

On je dodao kako će se prva sjednica između entitetskih vlada i Vijeća ministara održati do kraja januara naredne godine, dok će se jednom godišnje održavati takvi sastanci. Tegeltija je kazao i kako će svaki od premijera imenovati po jednog čovjeka zaduženog za koordinaciju između ministarstava.

“Zakon o PDV-u je u fazi usvajanja, prošao je već nekoliko odbora. Naš zaključak je da ćemo sa ljudima iz UIO sjesti i razgovarati o otvorenim pitanjima. Stalno se govori o promjeni stope PDV-a, ali i o tome kada se treba plaćati PDV. Zajedno sa stručnim ljudima ćemo postići dogovor oko toga”, kazao je Tegeltija.

On je dodao kako je potrebna reforma javne uprave u BiH, te da trenutno postoji jedan dio finansija za reformu javne uprave.

Tegeltija je istakao kako će u budućem periodu jedan od prioriteta biti zaštita domaćih proizvođača.

Predsjedavajući Tegeltija je kazao ako su premijeri Novalić i Višković postigli napredak u dogovoru oko Elektroprijenosa, kao i o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza.

Novalić je kazao da su na sastanku dogovorili deblokadu 120 od 180 miliona maraka koji su akumulirani na računu “Elektroprijenosa BiH”. 

Premijer RS-a Radovan Višković je kazao kako ga raduje ovaj sastanak jer trojica premijera imaju usaglašene stavove oko većine pitanja, što bi trebalo ići u korist svih građana BiH.

“Po meni je jako važno zaštiti domaću proizvodnju. Pitao sam se u proteklom periodu da li možemo zaštiti domaće proizvode. Mi smo treća zemlja u svijetu po uvozu mesa, što je nevjerovatno da tako mala zemlja uvozi više mesa od puno većih zemalja u regionu. Ispada da naši grašani samo jedu meso, a to nije tačno. Radi se o tome da se štite strani lobiji. To je potrebno promijeniti”, kazao je Višković.

On je kazao da se došlo blizu rješenja između entitetskih vlada oko povrata sredstava od PDV-a.

“Došlo je vrijeme da od nove godine podvučemo crtu i krenemo od nule”, kazao je Višković.

Zoran Tegeltija je kazao kako su se trojica premijera danas bavila pitanjem BiH i unutrašnjim pitanjima, te da ih nije zanimalo ništa izvan toga.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close