Dogovoren promet preko Luke Ploče

Bosna i Hercegovina i Hrvatska sve su bliže potpisivanju sporazuma o nesmetanom protoku robe u Luku Ploče i iz nje nakon što Hrvatska pristupi Evropskoj uniji u julu naredne godine.

Potvrdio je ovo u razgovoru za “Avaz” Miro Džakula, predsjedavajući Komisije za integrirano upravljanje granicom BiH i šef bh. delegacije na jučerašnjem ekspertnom sastanku dviju zemalja te predstavnika Evropske komisije (EK) u Briselu.

Istovjetan pristup

Sastanak je održan radi nastavka rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja BiH i Hrvatske, a delegaciju EK predvodio je Pjer Mirel (Pierre), direktor Direkcije za zapadni Balkan. Približena su stajališta EK i dviju delegacija vezana uz sporazume o pograničnom prometu i graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske.

– Dogovoren je nesmetan prolaz robe preko Luke Ploče, a s razumijevanjem je primljen naš zahtjev za istovjetan pristup naše robe u Luci Ploče, kao što će Hrvatska imati u prolazu kroz Neum – kaže Džakula.

Napredak je postignut i u dogovorima o trećem graničnom prijelazu između BiH i Hrvatske s inspekcijskim nadzorom (BIP).

Novi sastanak

– U sporazum o graničnim prijelazima već je uvršten naš prijedlog da, uz Gradišku i Bijaču, Izačić bude treći BIP i nadamo se da je to konačno rješenje – ističe Džakula.

Naglašava da je jučer zaključeno da u februaru naredne godine treba biti održan trilateralni sastanak na ministarskom nivou BiH, Hrvatske i Evropske unije, nakon kojeg se očekuje potpisivanje sporazuma o graničnim prijelazima i o pograničnom prometu.

Preko granice s ličnom kartom

Na jučerašnjem sastanku dogovoreno je i da BiH uputi Hrvatskoj zahtjev da se građanima naše zemlje i nakon jula 2013. omogući prelazak granice s Hrvatskom uz pokaz lične karte, o čemu će konačan sud dati EK.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close