Dogovoren Dom naroda, ubrzo i način izbora članova Predsjedništva BIH

Nakon više od 16 sati pregovora završen je sastanak u Pragu. TV1 uživo je 04.30h prenosila press konferenciju na kojoj se prvi obratio komesar EU za proširenje Štefan File koji je objavio pozitivan napredak u razgovoru sa liderima.

„Drago mi je što su se lideri složili o sastavima i modelu izbora Delegata u Dom naroda Parlamenta BIH“,  rekao je Stefan File, prenosi TV1.

On je dodao da je postignut  i napredak u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH te da je  sada  potrebno da lideri nastave sa naporima u iznalaženju riješenja za posljednji element izbora članova Predsjedništva BiH.

“Ukoliko dođe do dogovora mogu reći da smo se dogovorili i o mjestu za naredni sastanak“ , rekao je File.

Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović stava je da će se za par dana postići riješenje i da će se krenuti put Brisela na potpisivanje konačnog sporazuma.

“ Dodatni mehanizam, da neće biti nametanja volje, je načelno dogovoren i stvari su sada u cijelosti približene „ rekao je Izetbegović.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da je napravljeno nekoliko velikh koraka i da je BiH sve bliže ispunjenju važne obaveze prema Evropskoj uniji.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija izrazio je zadovoljstvo usaglašavanjem oko modela izbora za delegate Doma naroda.

Na pres konferenciji nisu se pojavili Dragan Čović, Martin Raguz i Mladen Bosić, kao ni Milorad Dodik koji je ranije napustio sastanak, javila je TV1 u vanrednim vijestima.

vijesti.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close