Dogovor Dodik-Čović : Drž'te izdajnika!

Čović je , naime, svojom posjetom Dodiku potvrdio sveto pravilo BH trojstva. U bilo kojoj političkoj trojci u BiH, dvojica se dogovaraju na uštrb trećeg. Treći se, naravno dogovorno buni. Taj treći u ovom slučaju je Mladen Bosić i njegov SDS.

(Autor: Dragan Bursać – Buka)

Prošli petak, lokalnu političku scenu navodno je uzbrukala posjeta prvog čovjeka BiH HDZ-a Dragana Čovića Banjaluci. Preciznije, Čović je posjetio svog najodanijeg političkog partnera u RS, Milorada Dodika podržavši njegovu inicijativu za smjenu SDS-ovog ministra Mirka Šarovića. Još jednom je  potvrđeno da to prijateljstvo cvjeta. Dakle, za upućene ništa čudno

Čović je , naime, svojom posjetom Dodiku potvrdio sveto pravilo BiH trojstva. U bilo kojoj političkoj trojci u BiH dvojica se dogovaraju na uštrb trećeg. Treći se, naravno dogovorno buni. Taj treći u ovom slučaju je Mladen Bosić i njegov SDS.

Čović je tako izjavio i da će poslanici ove stranke podržati zahtjev SNSD-a za smjenu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

On je naglasio da HDZ BiH sada jedino ima partnerstvo sa SNSD-om, što obavezuje i na određene odnose.

“Tamo gdje SNSD ima određene planove, bez obzira da li su kadrovski ili neki drugi, mi smo tu partneri. Kad mi imamo aktivnosti, oni su tu partneri”, rekao je Čović novinarima u Banjaluci.

Ovim je i zvanično Dragan Čović, potvrdio da više ne postoji brak između SDS-a i HDZ-a na BiH nivou i, što je još bitnije pokazao je kako će i šta raditi SNSD u cilju ograničavanja moći SDS-a na svim frontovima.

Akcija i reakcija

Da li je ovim potezom SNSD sam sebe svrstao u neku antisrpsku, profederativnu stranku u očima SDS-a? Logično, prvi čovjek SDS-a  Mladen Bosić, misli upravo tako.

Reagujući na izjave predsjednika SNSD I HDZ Milorad Dodika i Dragana Čovića, Bosić ističe da je to politika izazivanja što dubljih kriza u BiH s jasnim ciljem “treći entitet”.

” Vrijeme će pokazati zašto je Milorad Dodik u službi te politike. Još od načina ustupanja jasenovačke građe Hrvatskoj, pa sada do pokušaja smjene Mirka Šarovića po zahtjevu uvozničkog lobija doveo je Republiku Srpsku da bude talac te politike”, kazao je Bosić.SDS neće da bude talac te politike, konfrontacije i krize. Vjerujem da će Dodik i Čović sada kada su izašli na čistinu ostati tu i usamnjeni”, kazao je Bosić.

Sam Dodik je svega dva dana poslije potvrdio u intervjuu za beogradsku Politiku da se itekako razmišlja o trećem entitetu:

“Srbi, a čini mi se ni Hrvati, neće dozvoliti da ih Bošnjaci majorizuju i nadglasavaju”.

Dodik je čak bio slobodan da zaključi kako je nekakva konfederacija tri republike-srpske, hrvatske i bošnjačke, jedini način za preživljavanje Bosne i Hercegovine.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da nema ništa čudno u dogovoru Čovića i Dodika:

“To je političko prijateljstvo koje je traje veoma dugo. Zašto niko od nas nije iznenađen tom reakcijom, govorimo o smjeni Šarovića ? Bitno je da je Čović i HDZ podržao ovu smjenu. Radi se o višegodišnjem vrlo, vrlo čvrstom partnerstvu. «

Pravo je pitanje šta stoji iza tog partnerstva, navodi Topićeva i dodaje : « Riječ je o jednoj neraskidivoj vezi, koja je čisto interesna. Sa druge strane, kada govorimo o trećem entitetu, moramo znati da se dugo vremena iz redova SNSD-a, podržava ta vrsta inicijative. Pri tome, SDS se vrlo oštro tome protivi. Članovi SDS-a kažu da je svaka priča o trećem entitetu ugrožavanje Republike Srpske što je u osnovi tačno”, navodi Tanja Topić.

Šta to boli SDS?

Međutim, čini se da je formiranje imaginarnog trećeg entiteta potpuno nebitna stvar za SDS. Dakako, da njih u ovom trenutku najviše boli otvorena i realna mogućnost smjene Mirka Šarovića, jednog od najbitnijih “igrača” ove stranke sa ministarskog mjesta.

A, Dodik i Čović su itekako poradili na toj stvari :

“Tu se već rade određene stvari. Dogovorili smo se da se ubrza procedura koja se odnosi na određena imenovanja, jer je došlo do promjene političkih odnosa i saradnje SNSD-a i SDS-a na nivou BiH”, kaže Dodik.

On je ocijenio da je partnerstvo SNSD-a i HDZ-a BiH jedno od najvažnijih u BiH, što se reflektovalo na stabilnost odnosa među dva naroda. Ovu ocjenu, dakako, treba shvatiti kurtoazno i trenutno-pragmatično. Jednostavnije rečeno, SDS, a prije svega Mirko Šarović, tek su žrtvena jagnjad u početnom predizbornom odmjeravanju snaga.

Politolog Srđan Perišić kaže da je inicijativa za smjenu  Mirka Šarovića klasična posljedica zahuktavanja predizborne kampanje u BiH i da stvari treba posmatrati samo u tom kontekstu : « SNSD i Milorad Dodik nastoje zauzeti što bolje startne pozicije pred naredne izbore. U tom smislu, nekako se mora dati do znanja SDS-u da oni nisu ta opcija koja je vodeća u RS. Zato se i pravi savez sa Čovićem. Zbog toga izjava o stvaranju trećeg entiteta samo i isključivo se treba sagledati kroz predizbornu utrku.”

Perišić navodi, kako su i do sad Dodik i SNSD  uvijek imali dobar odnos sa Čovićem i HDZ-om i da tu nema ništa čudno.

Dodikovo objašnjenje za smjenu Šarovića u svjetlu pokazivanja predizbornih mišića, donekle je izlišno i samom Dodiku dosadno, ali nije zgorega navesti ga.

Pojašnjenje koje to nije

Predsjednik Srpske je rekao da su razlozi za smjenu Šarovića jasni i da se odnose na zloupotrebu partnerstva sa SNSD-om i platforme o usaglašenom političkom djelovanju.

On je naveo da je SNSD veoma odgovorno odlučio o tome, jer nije mogao preći preko nekoliko stvari, među kojima je Šarovićevo povlačenje prijedloga tripartitnog sporazuma Italije, Srbije i Republike Srpske o gradnji elektrana na Drini sa dnevnog reda Savjeta ministara BiH.

Naravno da je svima jasno kako ovo pojašnjenje nema veze sa realnošću. I dalje važi maksima sa početka priče savez dvojice na uštrb trećeg.

Milorad Dodik očigledno smatra smjenu Šarovića za gotovu stvar pa je tako izjavio da je njegova smjena za ovu stranku sporedno pitanje i da SNSD ne može davati podršku licima koja nisu spremna da provode dogovorenu politiku.

Opzicija i predstavnici tzv. Trećeg bloka imaju jasno mišljenje po pitanju dogovora Dodik-Čović.

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić je ekspilicitan:

“U svojoj bahatosti, kakvu ima, inače, Dodik namjerava da otkači SDS iz cijele političke priče. On je bukvalno spreman da uradi bilo šta. Reći ću vam po mom mišljenju o čemu se radi. Ovo je idelana situacija za HDZ. Sada po izlasku SDS-a iz kompozicije šestorke, tj. svođenjem šestorke na petorku ta parlamentarana većina ima 25 poslanika. Od njih 5 su hrvtatski iz dva HDZ-a. Čović je ovim dobio ono što je htio, da bez njega većina ne može funkcionisati. Dodik je toga itekako svjestan. I očigledno da HDZ-ovo insistiranje na prekompoziciji i stvaraanju trećeg entiteta konačno je dobila podršku od SNSD-a, što je najveća opasnost za pozivije Republike Srpske. “

Međutim Čavić ističe da je Dodik u velikoj zabludi, ukliko misli da je moguća prekompozicija u tri entiteta bez prkompozcije same Republike Srpske: “Samo treba pogledati generalno političe stavove bosanskih Hrvata, pa će svima biti jasno da im je osnovini cilj Posavina i prekidanje teritorijalnog kontinuiteta RS. “

Čavić zaključuje da se zarad očuvanja svoje moći Ddoik upustio u teški politički avanturizam u kojem može ispaštati čitava RS.

Lider PDP-a, Mladen Ivanić kaže kako ne vidi šta Republika Srspka ima od ljubavi HDZ-a i SNSD-a ima, ali da je dogovor Čović-Dodik itekako očekivan. “ HDZ ima koristi od ovog dogovra je HDZ bez Dodika, teško da bi ostvario svoje interese.

“Lično mislim da je razlog ovog dogovora prije ekonomski interes, nego politika. Potpuno je nelogično da je na BiH nivou Dodik u boljim odnosima sa HDZ-om, nego sa SDS-om” kaže za BUKU Ivanić

Tresla se gora (prepo)rodio se Čović

Iz svega gore pobrojanog da se zaključiti da je lider bosanskih Hrvata Dragan Čović, jedini pobjednik u ovoj političkoj rundi. Dobio je prijeko potrebnu moć i u Parlamentu BiH i u sada već petorci. Može da da odlučuje. Što se tiče gubitnika, to čak nisu ni SDS ni Bosić ni Šarović. Jer Šarovićeva smjena, ukoliko se i desi u osvit izborne godine ne znači apsolutno ništa. Samo može osnažiti njegove lične pozicije i pozicije SDS-a koji će iz svih “patriotskih” oružja napsasti SNSD. Gubitnik nije ni Dodik. Pokazao je još jednom da “vedri i oblači”.

Pravi gubitnik je Dodikov SNSD, stranka preko čijih će se leđa sve prelomiti. A,sve ovo ponajviše govori o Dodikovom odnosu prema SNSD-u. Očigledno će njegova matična partija biti samo potrošna roba u predizbornoj godini koja nas čeka.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close