-TopSLIDEKultura

Dogodilo se na današnji dan – 7. decembar

Događaji:
1914 – Skupština Srbije u Prvom svjetskom ratu u Nišu usvojila Deklaraciju o ujedinjenju južnih Slovena u zajedničku državu. To je bilo prvi put da srpska vlada jugoslovensko ujedinjenje postavlja kao prioritetan cilj srpske državne politike.

1941 – Japanski avioni napali su američku pomorsku bazu u Perl Harburu na Havajima i uništili veliki broj aviona i brodova, što je ubrzalo odluku SAD da se uključe u Drugi svjetski rat.

1941 – Velika Britanija je u Drugom svjetskom ratu objavila rat Mađarskoj, Rumuniji i Finskoj, zemljama koje su, kao članice Trojnog pakta, učestvovale u agresiji na SSSR.

1946 – Skupština FNR Jugoslavije donijela je zakon o nacionalizaciji kojim su obuhvaćena sva veća privatna preduzeća. Time je likvidiran i inostrani kapital, koji je u industriji i rudarstvu predratne Jugoslavije učestvovao sa oko 50 odsto.

1949 – Čang Kaj-Šek je na ostrvu Tajvan (Formoza), gde je sa ostacima svoje vojske pobjegao nakon poraza od Narodnoslobodilačke armije Kine, proglasio državu i ustanovio vladu.

1965 – Vaseljenski patrijarh Atenagora I i papa Pavle VI ukinuli su međusobnu ekskomunikaciju dvije crkve kojom je 1054. počeo raskol dviju hrišćanskih crkava.

1970 – Ubjedljiva pobjeda Avami lige na izborima u Istočnom Pakistanu, pobornika autonomije Bengala (kasnije Bangladeš), dovela je do duboke krize između Istočnog i Zapadnog Pakistana, koja je naredne godine eskalirala u građanski rat.

1971 – Sovjetska vasionska kapsula počela je da šalje radio i televizijske signale s Marsa.

1974 – Kiparski predsednik arhiepiskop Makarios III trijumfalno je dočekan na Kipru koji je napustio 15. jula 1974. poslije državnog udara. Prevrat na Kipru organizovali su grčki oficiri, ali nisu uspjeli da zadrže vlast.

1975 – Indonežanska armija ušla u Istočni Timor gdje je, nakon ukidanja trovjekovne portugalske kolonijalne vlasti, izbio građanski rat.

1988 – Sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov objavio je u UN unilateralno smanjenje sovjetskih trupa, tenkova, borbenih aviona i artiljerije.

1988 – U zemljotresu u Jermeniji poginulo više od 25.000 ljudi, 12.000 je povrijeđeno, a pola miliona ostalo bez domova. Uništeno je deset odsto jermenske industrije.

1992 – Vlada Indije zabranila fundamentalističke pokrete poslije nereda u kojima je poginulo najmanje 400 Hindusa i muslimana. Tokom nereda razorena je džamija u Ajođi.

1995 – Sonda s američkog svemirskog broda “Galilej” ušla u atmosferu Jupitera i 75 minuta slala podatke prije nego što se raspala

1996 – Predsednik Alžira Liamine Zeroual (Liamin Zerual) ozakonio svojim potpisom ustavne reforme kojima se zabranjuju političke partije zasnovane na religiji.

2001 – U građanskom ratu u Avganistanu talibani su predali svoje posljednje uporište Kandahar.

2002 – Irak inspektorima UN predao dokument o iračkom oružju za masovno uništenje kao i o vojnoj industriji, što je zahtijevano novembarskom rezolucijom Savjeta bezbjednosti.

2004 – Hamid Karzai je položio zakletvu kao prvi predsjednik Avganistana izabran na slobodnim izborima.

2005 – izdata 3.1 verzija programa Bash

2005 – Haški bjegunac, hrvatski general Ante Gotovina, uhapšen u Španiji na Kanarskim ostrvima. On je bio u bjekstvu od jula 2001. zbog optužbi Haškog tribunala za zločine protiv čovječnosti nad Srbima tokom vojne operacije “Oluja”.

Rođeni:
1545. – Henrik Stuart, škotski kralj;
1801. – Johann Nestroy, austrijski komediograf i glumac;
1924. – Jovanka Broz, supruga jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita;
1927. – Vlastimir Peričić, srpski i jugoslavenski kompozitor, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti.
1928. – Noam Chomsky, američki filozof, lingvista, psiholog, pisac i politički aktivista;
1947. – Oliver Dragojević, hrvatski pjevač;
1984. – Robert Kubica, poljski vozač Formule 1;

Umrli:

43 p.n.e. – Umro Marko Tulije Ciceron, rimski političar, pisac i čuveni govornik.
1815. – Strijeljan Michel Ney, najčuveniji Napoleonov maršal. Za zasluge u odbrani Francuske, u vrijeme restauracije Luja XVIII dobio je titulu pera (1814). Po povratku Napoleona u martu 1815. (Napoleonovih Sto dana) vratio se u njegovu službu i komandovao gardom u bici kod Waterlooa. Poslije Napoleonovog poraza, uhvaćen je u bijegu, optužen za izdaju i osuđen na smrt.
1906 – Élie Ducommun, švicarski pravnik
1985 – Robert Graves, engleski pisac, istraživač grčke i jevrejske mitologije, koji je svjetski ugled stekao istorijskim romanom Ja, Klaudije i djelom Grčki mitovi.
1993 – Felix Houphouet-Boigny (Feliks Ufue Boanji), prvi predsjednik Obale Slonovače od sticanja nezavisnosti 1960. i jedini afrički predsjednik koji je 33 godine neprekidno bio na vlasti.
2007 – Karlheinz Stockhausen (Karlhajnc Štokhauzen), njemački kompozitor, jedan od najvećih svjetskih kompozitora druge polovine XX vijeka.

7. decembar (prosinac) (7.12.) je 341. dan godine po gregorijanskom kalendaru (342. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 24 dana.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close