Dogodilo se na današnji dan – 31. januar

Događaji:
1946 – Jugoslavija proglašava novi ustav po uzoru na SSSR i osniva šest konstitutivnih republika (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Slovenija).
2006 – Vijeće Evropske unije u Briselu imenovalo Christiana Schwarz-Schillinga za specijalnog predstavnika Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu

Rođeni:

1673 – Ludwig Maria Grignion de Montfort, francuski redovnik i osnivač istoimenog katoličkog reda

1797 – Franz Peter Schubert rođen je u Beču 31. siječnja 1797. godine kao četvrti sin Franza Theodora Schuberta učitelja i Elizabeth Vietz domaćice iz Beča.
Kako je odrastao u obitelji glazbeno nadarenih, razvoju njegovog talenta pripomaže pomoć njegovog oca i starijeg brata Ignaza te orguljaša iz crkve Liechtenthal.
Svoje početke kao velikog skladatelja bilježi već 1808. godine kada je već kao jedanaestogodišnje dijete primljen na carski dvor, odnosno u sjemenište gdje je unatoč svojoj nostalgiji za domom postizao velike rezultate.
Osim što je pjevao, također je svirao i u orkestru, a njegova popularnost polako je dolazila u vrijeme kad se već znalo za Wolfganga Amadeusa Mozarta, Franza Josepha Haydna te Ludwig van Beethovena.
U to vrijeme dok se usavršavao u sjemeništu Shubert je vrijeme uglavnom provodio sam, skladajući za sebe, a nakon što mu se glas promijenio zbog puberteta napušta zbor, no ostaje u školi gdje ga je nakon nekog vremena uspio čuti carev glazbeni ravnatelj koji je odmah shvatio da se radi o velikom talentu.
Od tada njegova karijera polako kreće prema boljem.
U svojoj ranijoj fazi stvaranja 1813. godine, može se primjetiti lagan utjecaj Haydna. Tek u srednjem dijelu njegova kreativnog života između 1820 i 1823. godine Scubert dostiže određenu dozu zrelosti, odnosno djela mu poprimaju jasniju notu i tada izdaje brojne operete, njegove pjsme izvode brojni izvođači, neki od njegovih radova su objavljeni i izvedeni na privatnim koncertima. Može se reći kako polako dostiže ono čemu se nadao.
U periodu između 1826. godine i 1827 unatoč bolesti uspijeva lansirati svoja najveća djela dosada.
Franza Shuberta svi znamo zapravo kao glavnog predstavnika romantizma u glazbi. Kroz svoje djelovanje skladao je djela za vokalne sastave i zborove, klavirske sonate, komorna djela i simfonije.
Kroz cijeli svoj život uzdržavao se kao učitelj glazbe što kad malo bolje pogledamo i nije tako iznenađujuče obzirom da su svi veliki glazbenici tog doba živjeli u poprilično oskudnim prilikama.
Prvi javni koncert na kojem su izvedene njegove skladbe održan je neposredno pred njegovu smrt 1828. godine.
Njegova poznatija djela su Misa br.5, Misa br.6, VII. simfonija “Nedovršena”, VIII. simfonija “Velika” i Rosamunde.

1865 – Henri Desgrange, urednik francuskih sportskih novina “L'Auto” i osnivač utrke “Tour de France”
1921 – Mario Lanza, američki tenor
1923 – Norman Mailer, američki književnik
1935 – Kenzaburo Oe, japanski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost
1938 – Beatrix, holandska kraljica
1970 – Minnie Driver, britanska glumica
1979 – Felix Sturm, (alias Adnan Ćatić), njemački bokser bosanskog porijekla
1981 – Justin Timberlake, američki pjevač i pop-zvijezda
1982 – Helena Paparizou, popularna grčka pjevačica

Umrli:
1995 – George Stibitz, američki istraživač

31. Januar (31.1.) je 31. dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine ima još 334 dana (335 u prijestupnoj godini).

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close