-TopSLIDEKultura

Dogodilo se na današnji dan – 27. juli

Događaji:

Dan ustanka naroda BiH

27. juli u bivšoj Jugoslaviji slavio se kao Dan ustanka naroda BiH. Vezan je za datum 27.07.1941. kada je izvedena prva ustanička akcija na teritoriju BiH. Ta akcija izvedena je u malom gradu Drvaru.

Grad Drvar je većinu vremena bio slobodan grad u Drugom svjetskom ratu, također Drvar je jedan od herojskih gradova koji je dao 15 narodnih heroja. Ovaj grad je odlikovan ordenom “Narodnog heroja”. Ustanak je otpočeo rano u zoru, žestokim gerilskim napadom partizana na ustaške postrojbe. Bitke su vođene čitav dan, da bi na kraju partizani izvojevali veliku pobjedu.

Ova pobjeda je bila put ka formiranju republike tkz. Drvarske republike. Ali možda i veći uspijeh bilo je masovno priključivanje ljudi u partizanske odrede. Drvar je ostao slobodan nekoliko mjeseci da bi ga kasnije jake njemačko-ustaške snage povratile. Drvar su nakon toga nekoliko puta vraćali partizani, da bi ga konačno oslobodili 1944. godine.

Godišnjica pogibije Envera Šehovića

Enver Šehović je bio pripadnik ARBiH i jedan od najčuvenijih boraca sarajevskog ratišta. Proslavio se komandovanjem u Prvoj slavnoj motorizovanoj brigadi.

Nakon napuštanja JNA 6. aprila 1992 (kada počinju napadi iste na Sarajevo), pristupio je formiranju jedinice u naselju Velešići. Ostat će upamćeno da je zajedno sa svojim velikim prijateljem Safetom Zajkom (također legendarni komadant ARBiH) oslobodio brdo Žuč. Šehović je bio školovani kadar, bio je poručnik u JNA, radio je u Sarajevu u kasarni Maršal Tito. Uvijek je bio sa svojim saborcima, na prvim linijama, učestvovao u svim bitkama koje su vodile njegove jedinice. Nikada se nije bojao smrti. Na dan pogibije, 40 dana poslije smrti njegovog prijatelja Zajke, osjetio je da mu se smrt bliži.

Poginuo je 27. jula 1993. na Žuči, našla ga je granata pri komandovanju odbrane Golog brda. Ukopan je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu pored svog prijatelja Safeta Zajke. Posthumno je odlikovan najvećim priznanjem “Zlatni ljilan” i “Herojem odbrambenog rata 92-95”, te jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime.

Rođeni:

1824 – Alexandre Dumas mlađi, francuski književnik
1835 – Giosuè Carducci, italijanski pjesnik
1867 – Enrique Granados, španski pijanist i kompozitor
1915 – Mario del Monaco, italijanski tenor
1939 – Peppino di Capri, italijanski kantautor
1940 – Pina Bausch, njemačka plesačica i koreografkinja
1946 – Rade Šerbedžija, hrvatski filmski, televizijski i pozorišni glumac, pjesnik i muzičar
1958 – Piotr Fijas, poljski skijaš-skakač

Umrli:

1841 – Mihail Jurjevič Ljermontov, ruski književnik
1844 – John Dalton, engleski hemičar

27. juli (srpanj) (27. 7) jeste 208. dan godine po gregorijanskom kalendaru (209. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 157 dana.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close