Kultura

Dogodilo se na današnji dan – 24. oktobar

24. oktobar (listopad) (24.10.) je 297. dan godine po gregorijanskom kalendaru (298. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 68 dana.

Događaji

1648. – Potpisan je Vestfalski mir, kojim je okončan tridesetogodišnji rat. Ovaj rat vođen je na terenu Njemačke i Češke u predvečerje velikih buržoaskih revolucija i konačnog pada feudalizma. Po formi je imao vid verskog rata između katoličkih i protestantskih snaga, a neposredan povod bio je oživljenje husitskog pokreta, kao i otpor staleža u češkoj prema apsolutizmu cara Ferdinanda II Austrijskog. Zbog miješanja Danske, Francuske i Švedske, koje su postepeno ulazile u rat protiv cara i katoličkih snaga u Njemačkoj, rat je dobio evropski karakter. Posljedice su bile brojne – stradalo je toliko ljudi da se stanovništvo Njemačke svelo na polovinu, a Češke na jednu petinu predratnog broja. Vestfalskim mirom Francuska je od Njemačkog carstva dobila Alzas i neke lorenske gradove, Švedska je dobila Istočnu Pomeraniju i posede na ušćima velikih njemačkih rijeka, a Holandiji i Švajcarskoj priznata je nezavisnost. U samoj Njemačkoj priznat je gotovo pun suverenitet njemačkim vladarima i feudalcima, tako da se Njemačka raspala na oko hiljadu država i državica, a carevi iz dinasije Habzburg ostali su bez ikakve stvarne vlasti.
1836. – Patentirane su šibice.
1851. – Vilijam Lasel (William Lassell) otkrio je Ariel i Umbriel, dva od pet satelita planete Uran.
1855. – Osnovan je prvi fudbalski klub na svijetu – Šefild iz Engleske.
1901. – Ana Tejlor je prva žena koja se u buretu spustila niz Nijagarine vodopade.
1935. – Italija okupirala Etijopiju
1945. – Stupila na snagu Povelja Ujedinjenih naroda potpisana u San Francisku na Konferenciji Ujedinjenih naroda o međunarodnim organizacijama.
1946. – Osnovan je FK Sarajevo.

Rođeni

1921. – Srebrenka Jurinac, operna pjevačica;
1943. – Jean Claude Pascal, francuski kantautor;
1960. – Jaime Garzón, kolumbijski novinar;
1970. – Mustafa Zvizdić, bosanskohercegovački književnik;

Umrli

1601 – Tycho Brahe, danski astrolog i alhemičar
2005 – Rosa Parks, borac za građanska prava američkih crnaca

Wikipedia

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close