-TopSLIDEKultura

Dogodilo se na današnji dan – 24. august

24. avgust 1992. – VRS nastoji ovladati položajima u Otesu i na Stupskom Brdu (Sarajevo). Izvodi snažne tenkovsko-pješadijske napade na linije odbrane ARBiH i MUP-a RBiH, ali bez uspjeha.
Od 20. avgusta pa do 01. septembra napadi na zapadnom sarajevskom ratištu smjenjuju se s obje strane. ARBiH pokušava proboj iz obruča a VRS iznenadnim napadima i kontra-napadima nastoji osujetiti napredovanje ARBiH i potisnuti njene jedinice prema centru grada. Vođene su teške borbe uz neznatna pomjeranja linija fronta. Treba, međutim, istaći da je ratište na ovom području bilo izuzetno teško, i da je svako pomjeranje fronta, makar se radilo o nekoliko desetina metara, predstavljalo uspjeh kako za jednu tako i za drugu stranu.

– 1993 – Masakr u Raštanima

Događaji:

79 p.n.e. – erupcija Vezuva, stradanje Pompeja

1572. – Desio se masovni pokolj hugenota inspirisan katoličkom reakcijom u Francuskoj, poznat u istoriji kao Bartolomejska noć. (Foto)
Dva dana ranije, majka francuskog kralja Šarla IX, Katarina Mediči, naredila je ubistvo hugenotskog vođe admirala Kolinjija, iz bojazni da bi ovaj mogao presudno da utiče na kralja da stupi u rat sa Španijom. Kolinji je bio samo ranjen, a Šarl IX zavanično je naredio istragu o tom incidentu, kako bi umirio uveliko nezadovoljne hugenote, a zapravo je naručio pokolj svih hugenotskih vođa. Oni su se većinom nalazili u Parizu na proslavi povodom vjenčanja kraljeve sestre, princeze Margaret, i hugenotskog vođe Henrija od Navare. Zato je ovaj dan poznat i kao Pariska krvava svadba. Samo u Parizu je u toj noći ubijeno oko 3.000 hugenota, a u cijeloj Francuskoj oko 70.000.

1853. – George Crum napravio je prvi čips.

1869. – Izmuljena je sprava za pečenje vafli.

1891. – Tomas Edison patentirao je kameru za snimanje kino-filmova.

Rođeni:

1899 – Jorge Luis Borges, argentinski pisac
1929 – Jaser Arafat, palestinski političar i vođa

Umrli:

1590 – Papa Siksto V Peretti, rimokatolički papa
1832 – Nicolas Léonard Sadi Carnot, francuski fizičar

24. august (kolovoz) (24.8.) je 236. dan godine po gregorijanskom kalendaru (237. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 129 dana.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close