Dogodilo se na današnji dan – 22. januar

Događaji:
1994. – Masakr na Alipašinom Polju;
2012. – Na referendumu o pristupanju Hrvatske, Evropskoj Uniji, građani Hrvatske i hrvatsko iseljeništvo, izjasnilo se dvotrećinskom većinom za ulazak u EU, koji je predviđen 1. jula 2013. godine.

Rođeni:

1263 – Ibn Taimiya, islamski teolog
1561 – Fransis Bekon (engl. Francis Bacon) je rođen (22. januara 1561. u Londonu a umro je 9. aprila 1626. takođe u Londonu. Bio je engleski filozof, državnik i esejista. Bekon se smatra pretečom empirizma.
Počeo je karijeru kao pravnik, ali je postao poznat kao zagovornik i branitelj naučne revolucije u oblasti filozofije. Njegovi radovi definišu i popularizuju induktivnu metodologiju za naučna istraživanja, kasnije poznatu pod imenom Bekonov metod. Indukcija je metod reprezentacije saznanja preko Prirode, eksperimentima, observacijama i testiranjem hipoteza. U njegovo vrijeme, takve metode su bile vezane za trendove hermetizma i alhemije.
F. Bacon živi u vrijeme prvobitne akumulacije kapitala, razvoja industrije i trgovine. Suvremenik je W. Shakespearea i kraljice Elizabete. Za Jamesa I. popeo se čak do položaja lorda kancelara.
Jedan od osnivača moderne znanosti i moderne filozofije. U dijelu »Novi organon znanosti« ukratko je izložio osnovne principe svoje filozofije. Postavio je princip eksperimenta koji najviši princip svakog znanstvenog istraživanja. Prema njegovim načelima osnovano je 1662. u Engleskoj »Učeno društvo«.
1729 – Gotthold Ephraim Lessing (Kamenz, 22. siječnja 1729. – Braunschweig, 15. veljače 1781.), njemački književnik, kazališni kritičar i teoretičar umjetnosti.
Začetnik je njemačke građanske književnosti i jedan od najborbenijih predstavnika europskog prosvjetiteljstva. Pozornost je privukao recenzijama u kojima je spajao erudiciju i duhovitost. Njegova tragedija “Miss Sara Sampson” prva je njemačka građanska drama, a njom je razbijen monopol francuske klasicističke drame i oboreno shvaćanje da problemi običnih građana ne mogu biti predmet tragedije. U raspravi “Laokoon ili o međama slikarstva i pjesništva” udario je temelje modernoj estetici. Često se upuštao u žestoke filološke, kulturnopovijesne i teološke kontroverzije.
1788 – George Gordon Byron rođen je 22. 1. 1788. godine, a umro je 19. 4. 1824. Bio je engleski književnik, bio je u priličnoj mjeri nasljedno opterećen. Neko je vrijeme, kao lord, sudjelovao u radu Gornjeg doma i istakao se govorničkom vještinom. Njegova primamljiva vanjština i zanimljiva ličnost učinila ga je ljubimcem među velikim brojem žena. Nakon razvoda zauvijek napušta Englesku, te putuje cijelom Europom i Bliskim istokom. Byron je bio među najistaknutijim engleskim književnicima. Glavna su mu djela: Putovanje Childa Harolda, Don Juan, The Giaour, The two Foscari, Cain, Heaven and Earth, itd. Osobito je poznata i poema The prisoner of Chillon.
1796 – Karl Ernst Claus, njemačko-ruski hemičar, otkrio rutenijum
1800 – Christoph Merian, njemački veleposjednik
1849 – August Strindberg, švedski književnik i dramatičar
1908 – Atahualpa Yupanqui, argentinski kantautor i književnik
1953 – Jim Jarmusch, američki režiser, producent i glumac
1957 – Mustafa Hajrulahović, general Armije RBiH

Umrli:

1901 – Kraljica Victoria, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske od 20. juna 1837. i carica Indije od 1. januara 1837.
1922 – Fredrik Bajer, danski političar i pisac
1945 – Else Lasker-Schüler, njemačka književnica
1973 – Lyndon B. Johnson, američki političar
2008 – Heath Ledger, australijski glumac

22. Januar (22.1.) je 22. dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine ima još 343 dana (344 u prijestupnoj godini).

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close